Työntekijöiden kokemus henkilöstörahastosta osana suoriteperusteista palkitsemista - Lindqvist, Sakari (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan työntekijöiden kokemuksia henkilöstörahastoista osana suoriteperusteisen palkitsemisen kokonaisuutta. Kokevatko työntekijät henkilöstörahaston motivaatiota ja sitoutumista lisäävänä tekijänä? Tutkielmassa tarkastellaan myös, miten työntekijöille on viestitty suoriteperusteisen palkitsemisen kokonaisuudesta. Työnantajat tyypillisesti yliarvioivat oman onnistumisensa palkitsemisviestinnässä. Aikaisempi tutkimus viittaa, että 70 prosenttia organisaatioiden johtajista arvioi palkitsemisen viestinnän läpinäkyväksi, mutta vain 38 prosenttia työntekijöistä on samaa mieltä. Mikäli palkitsemisen viestintään ei panosteta, pahimmassa tapauksessa organisaatiot käyttävät resursseja palkitsemisjärjestelmiin, joita työntekijät eivät ymmärrä eivätkä täten osaa arvostaa. Kun työntekijät ymmärtävät palkitsemisen toimintaperiaatteita, arvostavat he todennäköisesti enemmän heille annettua etua. Henkilöstörahastojen määrä on kasvanut Suomessa nopeasti 2020-luvulla ja lähes 200 000 suomalaista on oman työnantajansa henkilöstörahaston jäseniä. Vaikkakin henkilöstörahaston suosio on kasvanut, harva työntekijä täysin ymmärtää, miksi henkilöstörahasto on alun perin perustettu tai mitkä ovat sen strategiset tavoitteet. Tämän tutkielman empiirinen aineisto koostuu haastatteluista. Teemahaastatteluilla pyrittiin selvittämään työntekijöiden kokemuksia suoriteperusteisesta palkitsemisesta ja etenkin, millaisena he kokevat henkilöstörahaston. Tutkimus tulokset osoittavat, että työntekijät kokevat yleisesti suoriteperusteisen palkitsemisen motivaatiota ja sitoutumista lisäävänä tekijänä. Henkilöstörahastoihin suhtaudutaan organisaatioissa myönteisesti ja niiden lanseeraaminen osaksi suoriteperusteisen palkitsemisen kokonaisuutta on otettu positiivisesti vastaan. Vaikkakin henkilöstörahastot ovat osana montaa organisaatiota, ymmärrys niiden toimintaperiaatteista on yhä paikoitellen puutteellista. Tämä havainto oli linjassa myös aikaisemman tutkimuksen kanssa. Tämä tutkielma myös osoittaa, että viestintä suoriteperusteisesta palkitsemisesta on paikoitellen puutteellista. Organisaatioissa pyritään ensisijaisesti käymään läpi asetettujen mittareiden täyttymistä, eikä niinkään panosteta suoriteperusteisen palkitsemisen toimintaperiaatteiden selittämiseen. Lisäämällä viestintää ja koulutusta palkitsemisesta voitaisiin parantaa sen tuomia myönteisiä vaikutuksia.
Keywords: henkilöstörahasto, suoriteperusteinen palkitseminen, palkitsemisesta viestiminen