KESKUSKAUPPAKAMARIN VÄLIMIESMENETTELYN HISTORIA – VUODET 1911–1962 - Pajunen, Leo (My University, 2023)
Jo tuhansien vuosien ajan on riita-asioita ratkaistu välimiesmenettelyissä tai sitä edeltäneissä samankaltaisissa menettelyissä. Välimiesmenettelyn suosio riitojen ratkaisukeinona on ollut kasvussa viime vuosikymmeninä aina 1980-luvun lopulta alkaen ja Keskuskauppakamarin välimieslautakunnassa aloitettujen välimiesmenettelyjen määrä on vuositasolla viisinkertaistunut vuosituhannen vaihteen tilanteeseen nähden. Huolimatta välimiesmenettelyn vakiintuneesta asemasta sekä välimiesmenettelyn nousseesta suosiosta, etenkin liike-elämän riidanratkaisukeinona niin Suomessa kuin ulkomailla, on välimiesmenettelyä tutkittu Suomessa verrattain varsin vähän. Tutkielmassa luon katsauksen Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan ensimmäisiin toimintavuosikymmeniin 1900-luvun alusta 1900-luvun puoliväliin saakka. Keskuskauppakamari ja välimieslautakunta ovat toimintansa alusta lähtien olleet keskeinen toimija suomalaisessa liike-elämässä ja riidanratkaisussa. Tämän vuoksi tutkielma käsittelee pintapuolisesti myös tutkimusaiheeseen liittyvää historiaa laajemmassa kontekstissa, joka edelleen luo lukijalle kuvan 1900-luvun alun suomalaisesta liike-elämän ja riidanratkaisun viitekehyksestä. Tutkielma vastaa seuraaviin kysymyksiin: mitkä yhteiskunnalliset muutokset ovat vaikuttaneet välimiesmenettelyyn ja miten? Miten kauppakamarin välimiesmenettely on muuttunut taloushistoriallisen kehityksen mukana? Millainen kauppakamarin ja välimieslautakunnan rooli on ollut suomalaisen liike-elämän kehityksessä? Tutkielman teoriaperusta on luotu vanhentuneen sekä voimassa olevan lainsäädännön, oikeuskirjallisuuden, asiantuntijakirjoitusten, oikeuskäytännön ja lehtiartikkeleiden avulla. Tutkielman keskeisenä lähteenä ovat Keskuskauppakamarin julkaisemat välimieslautakunnan ratkaisujen tiivistelmiä sisältävät kokoelmateokset, jotka antavat erinomaisen kuvan Keskuskauppakamarin välimieslautakunnan käytännön toiminnasta sen ensimmäisinä toimintavuosina. Tutkielma sisältää myös välimiesmenettelyä tilastoja, sekä näitä tilastoja koskevan analyysin. Keskeisenä oikeudellisen tarkastelun kohteena on myös vuonna 1992 kumottu laki välimiesmenettelystä (46/1928), joka on ensimmäinen Suomessa säädetty välimiesmenettelyä koskeva erillislaki. Tutkielmassa käy ilmi, että välimiesmenettely on ollut Suomalaisen riidanratkaisun ja liikejuridiikan kannalta keskeisessä asemassa jo 1900-luvun alussa. Tutkielmassa käy myös ilmi, että välimiesmenettelyyn ovat sen historian aikana vaikuttaneet useat yhteiskunnalliset ilmiöt ja muutokset. Yhteiskunnallinen muutos on vienyt välimiesmenettelyn kehitystä eteenpäin luoden samalla pohjan myös nykyaikaiselle Keskuskauppakamarin välimiesmenettelylle.
Keywords: oikeushistoria, välimiesmenettely, keskuskauppakamari, prosessioikeus, taloushistoria