Oikea-aikaisella palliatiivisella hoidolla voidaan saavuttaa paljon - varhainen interventio osaksi syöpäpotilaan hoitopolku - Rautakorpi, Liisa; Akrén, Outi (Finland, 2026)
Palliatiivinen hoito yhdistetään usein elämän loppuvaiheeseen, mutta etenevää syöpää sairastava potilas ja hänen läheisensä saavat paremman hyödyn palliatiivisesta hoidosta, jos se aloitetaan jo syöpää jarruttavan hoidon aikana. Varhaisen palliatiivisen kontaktin on todettu parantavan potilaiden elämänlaatua, vähentävän oiretaakkaa ja yhdistyvän parempaan mielialaan sekä hoitotyytyväisyyteen. Lisäksi sairaalaresurssien käyttö elämän loppuvaiheessa on ollut vähäisempää, kun potilailla on ollut hoitokontakti palliatiiviseen yksikköön. Ohjaaminen palliatiiviseen yksikköön jo syövän jarruttavan hoidon aikana tulisi integroida osaksi edenneiden syöpäsairauksien hoitoketjua. Varhainen palliatiivinen kontakti tulisi taata vähintään niille potilaille, joiden syöpäsairaus etenee nopeasti, oireiden hoidossa tarvitaan tukea tai perhetilanteeseen liittyy haasteita.