IFRS 9 Rahoitusinstrumentit -standardi : Odotettavissa olevat luottotappiot suomalaisten pankkien tilinpäätöksissä - Aivio, Sonja (My University, 2020)
Vuoden 2018 alussa otettiin käyttöön uusi tilinpäätösstandardi IFRS 9 Rahoitusinstrumentit, joka muutti muun muassa arvonalentumisten käsittelytapaa tilinpäätöksissä. Ennen standardin käyttöönottoa saamisten arvonalentumisia kirjattiin lähinnä vain toteuman perusteella. Standardimuutoksen myötä jokaisen pankin oli alettava suorittamaan arvonalentumistestausta, jonka pohjalta tilinpäätöksissä esitetään toteutuneiden arvonalentumisten sijasta odotettavissa olevat luottotappiot eli arvonalentumistestaus muuttui tulevaisuuteen suuntautuvaksi. Standardiuudistuksella oli muun muassa tarkoitus vastata finanssikriisin tuomiin ongelmiin tasaamalla luottotappioiden kirjaamista taloussuhdanteiden välillä ja samalla lisätä saamisiin liittyvien luottoriskien esittämistä tilinpäätöksissä. Tämä tutkimus selvittää, minkälainen vaikutus uuden IFRS 9 -tilinpäätösstandardin käyttöönotolla on ollut suomalaisten pankkien arvonalentumisten määrään tilinpäätöksissä. Lisäksi tutkitaan, miten standardiuudistuksen jälkeen odotettavissa olevista luottotappioista raportoidaan tilinpäätöksessä ja lisäsikö uusi raportointitapa tilinpäätöksen loppukäyttäjän mahdollisuutta arvioida ja analysoida odotettavissa olevia luottotappioita aiempaa paremmin. Tutkimusaineisto koostuu suomalaisten pankkien tilinpäätöksien avainluvuista vuosina 2014-2018 ja samalla tarkastellaan tarkemmin kolmen pankin tilinpäätöksiä vertailemalla vuosien 2017 ja 2018 tilinpäätöksiä, jotta saadaan käsitys luottotappioiden raportoinnista ennen IFRS 9 -standardiuudistusta ja sen jälkeen. Tutkimus sisältää kvantitatiivisen osion lisäksi myös laadullisen tarkastelun tilinpäätöksen liitetiedoista. IFRS 9 -standardiuudistuksen yhteydessä oli käsitys, että pankkien tilinpäätöksissä saamisten arvonalentumiset kasvaisivat uuden luottotappioiden kirjaustavan myötä. Tutkimuksessa havaittiin, että euromääräisesti luottotappiot kasvoivatkin, mutta suhteutettuna muihin tilinpäätöksen avainlukuihin, kuten liikevoittoon, korkokatteeseen ja luottokannan määrään, saamisten arvonalentumiset eivät muuttuneet poikkeuksellisiksi aikaisemmista vuosista. Uusien liitetietovaatimusten myötä pankit kuitenkin raportoivat luottotappioistaan entistä tarkemmalla tasolla ja tilinpäätöksissä oleva informaatio luottotappioiden laadusta ja arvioinnista lisääntyi. Jatkossa tilinpäätöksien pohjalta pystyy arvioimaan yhtiöiden luottokantaa ja siihen sisältyviä luottoriskejä aiempaa paremmin eli standardiuudistus lisäsi markkinainformaatiota, jonka voi odottaa edistävän tehokasta päätöksentekoa ja markkinoiden tehokasta toimintaa.
Keywords: IFRS 9, odotettavissa olevat luottotappiot, ECL