Hallinnan parantaminen kuntien sisäisissä henkilökuljetuksissa - Poikkeus, Arttu (My University, 2017)
Valtion ja kuntien eri toimialat sekä Kela käyttävät vuosittain yhteensä noin miljardi euroa julkisesti hankittuihin tai korvattuihin henkilökuljetuksiin Nämä kustannukset kasvavat noin 10 prosentin vuosivauhdilla. Julkisesti tuotettujen henkilöliikennepalveluiden suunnittelu, hankinta ja rahoitus ovat jakaantuneet monissa kunnissa useiden eri toimialojen ja muiden viranomaistahojen välille. Toiminnan hajautuneisuuden vuoksi liikenteen järjestämisen kokonaisvaltainen suunnittelu on vaikeaa samoin kuin kustannusten systemaattinen liikennemuotokohtainen seuranta. Ratkaisuiksi tähän ongelmaan on esitetty erilaisia keskitettyjä kuljetusten hallintamalleja, joissa yhdistyvät kuljetusten suunnittelu ja hankinta sekä joissain malleissa myös kuljetusten rahoitus. Selvitysten mukaan kuntien sisäisellä ja toisaalta myös eri kuntien välisen yhteistyön kehittämisellä liikenteen suunnittelussa ja kilpailuttamisessa voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tehdä kattava selvitys Kaarinan eri hallintokuntien vastuulla olevista kuljetuspalveluista. Tämän lisäksi tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa keinoja, joilla Kaarinan kaupungin tukemien kuljetuspalveluiden kokonaisuuden hallintaa voitaisiin parantaa sekä pyrkiä selvittämään, miten julkisen liikenteen kulkutapaosuutta pystyttäisiin lisäämään kaupungin vastuulla olevissa kuljetuspalveluissa. Tässä tutkimuksessa on pyritty tuomaan esille kaupungin työntekijöiden ja esimiesten näkemyksiä kaupungin kuljetuspalveluiden nykyisestä toteutuksesta, suunnittelusta ja niihin liittyvistä hankinnoista. Näiden lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin kuljetuspalveluiden keskitetyn hallintamallin soveltuvuutta Kaarinan kaupunkiin. Kunnallisiin kuljetuspalveluihin kohdistuvat lainsäädännölliset velvoitteet asettavat lakisääteisille kuljetuspalveluille paljon haasteita. Tämän tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että kuljetuspalveluiden keskittämisellä on mahdollista kehittää Kaarinan sisäisiä kuljetuspalveluita sekä parantaa niiden kustannusten hallintaa. Tämän toteutumiseksi kaupungin on kuitenkin kyettävä hallitsemaan palveluiden keskittämisestä todennäköisesti aiheutuva muutosvastarinta sekä lisäämään eri hallintokuntien välistä yhteistyötä.