Laajalti tunnetut tavaramerkit ja sopimatonta menettelyä elinkeinotoiminnassa koskevat periaatteet – suhde ja suoja-ala - Ettanen, Joel (My University, 2023)
Pro gradu -tutkielman aiheena on laajalti tunnettuja tavaramerkkejä koskevan oikeuden suhde sopimatonta menettelyä elinkeinotoiminnassa koskeviin periaatteisiin. Tutkielmani tarkoituksena on tarkastella erityisesti tavaramerkkien funktioita sekä laajalti tunnettujen tavaramerkkien suoja-alan rajoja ja vaikutuksia. Laajalti tunnettuja tavaramerkkejä koskeva oikeudellinen kehikko perustuu Euroopan unionin tasoiseen ja kansalliseen sääntelyyn sekä oikeuskäytäntöön. Suojaan vaikuttaa myös vilpillistä kilpailua koskevat periaatteet, joita Suomessa sääntelee laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa (SopMenL). Vilpillistä kilpailua koskevia periaatteita on ajautunut laajalti tunnettuja tavaramerkkejä koskevan oikeuden piiriin myös Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT) oikeuskäytännöstä niin sanotun funktionalisoitumisen kautta. Tutkielmani päätutkimusmetodi on lainopillinen, jonka perusteella pyrin oikeusdogmaattisesti soveltamaan ja tulkitsemaan voimassa olevaa oikeutta eri oikeuslähteiden, kuten lainsäädännön, virallislähteiden, oikeuskirjallisuuden ja oikeuskäytännön perusteella. Tutkielmassani on myös viitteitä de lege ferenda -tutkimusmetodista, sillä esitän jonkin verran suosituksia koskien tutkielmani aihetta. Lisäksi sovellan tutkielmassani myös oikeusvertailevaa tutkimusmetodia vertaillessani esimerkiksi Suomen, Euroopan unionin, Ruotsin ja Saksan oikeudellisia säännöskehikoita sekä ratkaisukäytäntöjä. Erityisesti tutkimuksessani korostuu EUT:n ja suomalaisten tuomioistuinten ratkaisukäytäntö sekä eurooppalainen ja kansallinen oikeuskirjallisuus, joiden kautta pyrin analysoimaan laajalti tunnettujen tavaramerkkien suojaa. Tutkielmani tunnistaa tavaramerkkioikeuden muuttumiseen vaikuttavat modernit funktiot ja funktionalisoitumisen vaikutuksen laajalti tunnettujen tavaramerkkien suojaan. Tutkimuksessa pyrin tunnistamaan laajalti tunnettujen tavaramerkkien suojan perusteet ja laajuuden sekä samalla osoittamaan vilpillisen kilpailun periaatteiden leviäminen tavaramerkkioikeuden piiriin. Suomalaisen SopMenL:n antama suoja laajalti tunnetuille tavaramerkeille ei itsessään aiheuta ongelmia koskien laajalti tunnettujen tavaramerkkien suojaa, kun taas EUT:n oikeuskäytännön ohjaama kehitys on ollut omiaan laajentamaan laajalti tunnettujen tavaramerkkien suojaa ja erityisesti hämärtämään tämän suoja-alan rajoja.
Keywords: funktiot, funktionalisoituminen, laajalti tunnetut tavaramerkit, laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa, vilpillinen kilpailu