Aivovaltimoaneurysmat - Niiniranta, Sally (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää retrospektiivisesti vuotaneiden ja vuotamattomien aivoaneurysmien esiintyvyyttä keuhkoahtaumapotilailla. Kirjallisuuskatsauksessani tarkastellaan tämänhetkisten tutkimusten valossa vuotamattomien ja vuotaneiden aneurysmien riskitekijöitä ja erityisesti keuhkoahtaumataudin ja aivovaltimoaneurysmien yhteyttä. Kirjallisuutta tutkimusaiheesta on tehty vähän. Tiedonhaussa olen käyttänyt neurokirurgian oppikirjoja ja erikoisalojen lehtien artikkeleita PubMed tietokannasta. Haimme retrospektiivisesti kaikki potilaat, joilla oli diagnosoitu keuhkoahtaumatauti, sekä kuvannettu aivovaltimot pään magneettiangiografialla tai pään tietokonetomografia angiografiakuvauksella vuosina 2003–2018 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. Kävimme potilaskertomuksista ja kuvantamistutkimuksista läpi oliko potilailla todettu vuotanut tai vuotamaton aivoaneurysma. Ikä arvioitiin ensimmäisestä aivovaltimokuvantamisesta tai siitä hetkestä, jolloin henkilöllä oli diagnosoitu vuotamaton tai vuotamaton aivoaneurysma. Poissuljimme, henkilöt, joilla kuvantaminen oli tehty alle 18-vuoden iässä. Yhteensä 1577 keuhkoahtaumapotilaalle oli tehty aivovaltimoiden kuvantaminen. Keski-ikä kuvantamishetkellä oli 65.1 vuotta, miehiä oli 60% (n=947). Yhteensä 170 keuhkoahtaumapotilaalla (10.8%) oli diagnosoitu, joko vuotamaton tai vuotanut aivovaltimopullistuma. Naisista 14.9%:lla oli joko vuotamaton tai vuotanut aivovaltimoaneurysma. Miehillä vastaava luku oli 8.0%. (p< 0.0001) Krooninen inflammaatio, kudoshypoksia ja oksidatiivinen stressi on havaittu olevan tärkeitä yhdistäviä tekijöitä sekä keuhkoahtaumataudissa (COPD) että aneurysmissa. Aiemmat tutkimustulokset viittaavat siihen, että riskitekijöistä tupakointi on vahvin selittävä tekijä COPD:n ja aivovaltimotapahtumien yhteyteen. Tässä retrospektiivisessä tutkimuksessa todettiin, että COPD sairastavilla henkilöillä aivoaneurysmien esiintyvyys oli 10.8%, kun normaaliväestössä vuotamattomien aivoaneurysmien esiintyvyys on arviolta 3% ja vuotaneiden aneurysmien ilmaantuvuus on n. 10/100 000 henkilöä/vuosi. COPD:tä sairastavilla naisilla riski vuotamattomiin ja vuotaneisiin aneurysmiin oli korkeampi kuin miehillä 14.9% vrt. 8.0%
Keywords: aivovaltimoaneurysma, lukinkalvonalainen verenvuoto (SAV), keuhkoahtaumatauti (COPD)