Uudet teknologiaratkaisut julkisen hankinnan tavoitteiden edistämisessä - Lumijärvi, Emmi (My University, 2025)
Julkisten hankintojen rooli yhteiskunnalle ja kansantaloudelle on merkittävä. Esimerkiksi Suomessa julkisten hankintojen arvo on viime vuosina ollut noin 40 miljardia euroa vuodessa. Taloudellisen merkityksen lisäksi julkinen hankinta on tärkeä vaikuttamisen ja politiikan väline. Siksi julkisen hankinnan prosesseihin ja tavoitteisiin on alettu kiinnittämään enenevissä määrin huomiota. Enää ei riitä vain se, että prosessit toteutetaan kustannustehokkaasti, vaan sen lisäksi tulee toimia läpinäkyvästi, vastuullisesti, syrjimättömästi, innovatiivisesti sekä kilpailua edistäen. Uusien teknologiaratkaisujen on todettu olevan potentiaalinen tuki julkisen hankinnan toteuttamisessa. Ne ovat kuitenkin vielä toistaiseksi hyvin vähän käytössä julkisessa hankinnassa. Tässä tutkielmassa syvennytään uusiin teknologiaratkaisuihin julkisen hankinnan näkökulmasta vastaamalla tutkimuskysymykseen ”Miten erilaisilla uusilla teknologiaratkaisuilla voidaan tukea julkisen hankinnan tavoitteita?”. Tutkielma käy läpi lohkoketjuteknologian, data-analytiikan, ohjelmistorobotiikan sekä tekoälyn keskeiset ominaisuudet ja toimintaperiaatteet peilaten niitä keskeisimpiin julkisen hankinnan tavoitteisiin. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että kullakin neljällä teknologiaratkaisulla on potentiaalia julkisen hankinnan keskeisten tavoitteiden edistäjinä. Jokainen teknologiaratkaisu tukee useaa tavoitetta, mutta tarjoaa johonkin niistä suurimman potentiaalin. Lohkoketjuteknologian kohdalla se on läpinäkyvyys ja avoimuus, data-analytiikalla sekä tekoälyllä prosessin laadun, vastuullisuuden ja innovatiivisuuden edistäminen ja ohjelmistorobotiikalla tehokas julkisten varojen käyttö.
Keywords: julkinen hankinta, sähköinen hankinta, lohkoketjuteknologia, data-analytiikka, ohjelmistorobotiikka, tekoäly