Yläkoululaisten ympäristötietoisuus ja kulutussosialisaation rooli - Varjola, Niko; Saarinen, Arttu; Åberg, Erica (Kulutustutkimuksen seura ry, 2026)
Kestävien kulutustapojen edistäminen nuorten keskuudessa on yhä tärkeämpää globaalien ympäristöongelmien vuoksi. Nykyisen koulutusjärjestelmän ja median merkitys nuorten ympäristötietoisuuden muokkaamisessa on huomattava, mutta niiden vaikutusmekanismien ymmärtämisessä on edelleen puutteita. Artikkelimme tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat nuorten ympäristötietoisuuteen ennen kaikkea kulutuksen näkökulmasta. Aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla ryhmähaastatteluilla 28 yläkoululaiselta, ja analyysi suoritettiin teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tulosten mukaan sosiaalinen media on merkittävä ympäristötietoisuuden lisääjä, kun taas perinteisen median vaikutus on vähäinen. Kodin vaikutus osoittautui syvälliseksi ja pitkäkestoiseksi, kun taas vertaisten vaikutus oli luonteeltaan hetkellistä ja tilannesidonnaista. Nuoret näkivät koulun tärkeänä tiedon lähteenä, mutta sen opetusrakenteita kritisoitiin. Oppilaat toivoivat enemmän dialogia ja käytännön projekteja opetukseen. Tutkimus osoittaa kulutuskasvatuksen tehostamisen tarpeen, ja korostaa sosiaalisen median sekä koulun yhteistyön merkitystä. Lisäksi havaittiin, että luontosuhteella oli merkittävä rooli nuorten ympäristötietoisuuden ja kestävän kuluttamisen ymmärtämisessä. Tutkimus täydentää aiempaa kirjallisuutta tuomalla esiin uusia näkökulmia kodin ja vertaisten vaikutusmekanismeista nuorten kestävään kuluttamiseen.