Istukka ja suun mikrobit - Ylitalo, Sanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Syventävien opintojeni kirjallisessa työssä käsittelen istukan merkitystä syntyvän lapsen suun infektioille. Työhöni kuuluu kirjallisuuskatsaus sekä tutkimus, jossa olen tutkinut 100 istukasta otettua histologista giemsa- ja PAS-värjättyjä leikettä, joista olen tarkastellut sekä morfologisia muutoksia että giemsa-positiivisten bakteerien, kuten esim. Helico pylorin ja PAS-positiivisen sienen, tavallisimmin kandidan, esiintymistä näissä näytteissä. Istukkanäytteet ovat satunnaisotos HUPA-tutkimuksen näytteistä, missä selvitetään ihmisen papilloomaviruksen (HPV) esiintymistä perheissä ja erityisesti varhaislapsuuden HPV-infektioita. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellen aluksi suun mikrobiomia ja sen muodostumista, istukkaa ja sen rakennetta, toimintaa sekä sen mikrobiomia. Kirjallisuuskatsauksen lopuksi perehdyn istukan ja suun mikrobiomien yhteyteen ja siihen mitä tällä hetkellä tiedetään HPV:n esiintyvyydestä istukassa. Istukan on tähän asti ajateltu olevan steriili ja sikiön kehittyvän steriilissä ympäristössä. Uusimmat tutkimukset kuitenkin kyseenalaistavat tämän ajatuksen. Äskettäin on pystytty osoittamaan, että istukalla on oma uniikki mikrobiomi, joka muistuttaa eniten suun mikrobiomia. Istukasta on lisäksi löydetty useita suun kommensaaleja bakteereja. Tutkimustyöni tavoitteena oli selvittää löytyykö istukkakudoksesta vastasyntyneen suun yleisimpiä bakteereja tai sieniä. Kiinnostuksen kohteena olivat PAS-positiiviset sienet, intrasellulaariset bakteerit sekä mahdollinen yhteys aikaisemmin todettuihin HPV-infektioihin. Neljä sadasta (4 %) tutkitusta istukkanäytteestä oli giemsa-positiivisia ja PAS-positiivisia istukkanäytteitä oli kuusi (6 %). Positiivisissa istukkanäytteissä oli myös villusten morfologisia muutoksia. Satunnaistetuista 100 tutkimusnäytteestä kaksi oli HPV-positiivista, joista toinen todettiin PAS-positiiviseksi ja toinen giemsa-positiiviseksi. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että istukasta löytyy mahdollisesti bakteereja ja sieniä. Lisäksi istukan HPV-infektiolla saattaa olla vaikutusta myös sienten ja bakteerien esiintyvyyteen istukkakudoksessa.