Geneerisen karttakomponentin kehitys: Tapaustutkimus kohdeyrityksen tuotteissa - Virtanen, Ville (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2015)
Erilaisten paikkatietoon ja karttoihin perustuvien palveluiden määrä on viime vuosina kasvanut suuresti. Eräänä mahdollistajana tähän lienee Euroopan Unionin Inspire-direktiivi, jonka tavoitteena on tehostaa paikkatietoaineistojen käyttöä, laajentaa viranomaisten välistä yhteistyötä, sekä edistää monipuolisten kansalaispalveluiden syntymistä. Toisena tekijänä lienee mobiiliverkkojen tiedonsiirtokapasiteetin kasvu. Tämä diplomityö keskittyy geneerisen karttakomponentin kehitykseen. Työssä tutustutaan erilaisiin paikkatiedon välityksessä käytettäviin tiedonsiirtotekniikoihin ja paikkatiedon visuaalisen esityksen mahdollistaviin työkaluihin. Tekniikoiden esittelyn jälkeen selvitetään mitä käytettävyydellä ja geneerisyydellä tarkoitetaan kirjallisuuslähteitä apuna käyttäen. Työn seuraavassa vaiheessa toteutetaan prototyyppi uudelleenkäytettävästä karttakomponentista, sekä selvitetään hyvä tallennusratkaisu erilaisille kartalle tehtäville merkinnöille. Viimeisessä vaiheessa analysoidaan toteutusta ja valittuja ratkaisuja. Työn tuloksina saadaan uudelleenkäytettävän karttakomponentin prototyyppi sekä yrityksen tuotteisiin sopiva tallennusratkaisu karttamerkinnöille. Lisäksi prototyypin analysoinnista saatavat tulokset edesauttavat paremman tuotantoversion kehittämisessä.

In recent years the popularity of geographical applications and services has expanded. One reason for this might be the European Union’s Inspire-directive which aims to fa- cilitate better enviromental policy across the European Union, facilitating improvements in the sharing of spatial data between public authorities and improving public access to spatial data. Another reason for expanding might be the bandwidth capacity growth of mobile networks. This thesis studies the development of a generic and reusable map component. In the first section the techniques in the transmission and visualization of geographical data are presented. Then usability and generics are defined using some literature sources. In the next section a prototype of the map component is produced and save solution for map markings is chosen. In the last section the prototype and the solution are analyzed. The results of the thesis are a prototype of reusable map component and a save solution for map markings which fits to company’s products and needs. Furthermore the results from the analysis will contribute developing better production version.
Development of a Generic Map Component: Case study in a target company