Koulutustaso työmarkkinatulemien määrittäjänä : Vain perusasteen suorittaneiden työmarkkinatulemien kehitys vuosina 1990-2020 - Rönkä, Aino (My University, 2024)
Tämän tutkielman tarkoitus on tarkastella vain peruskoulun suorittaneiden työmarkkinatulemien, eli tässä tutkielmassa työttömyysasteen ja palkkatulojen kehitystä vuosina 1990–2020. Tutkielma on toteutettu kuvailevana kvantitatiivisena tutkimuksena. Aineistoni kattaa palkkatulot vuositasolla ja työttömyysasteen. Koska palkkatulot kuvataan vuositasolla eikä aineisto kerro tehtyjen työtuntien määrää, en voi tarkastella työttömyysjaksojen tai osa-aikatyöllisyyden yhteyksiä palkkatuloihin. Analyysin mukaan vain peruskoulun suorittaneiden palkkatulot ovat laskeneet ja työttömyysaste noussut. Analyysin perusteella voisi siis tehdä johtopäätöksen, että vain peruskoulun suorittaneiden työmarkkinatulemat ovat heikentyneet aloitusvuoden 1990 ja lopetusvuoden 2020 välillä. Myös muilla koulutusasteilla työttömyysaste on noussut ja koulutusasteiden palkkatulojen trendit vaihtelevat hyvin paljon tarkasteltavalla aikavälillä. Heikentyneitä työmarkkinatulemia ei siis voi selittää yksin matalalla koulutustasolla.

The purpose of this thesis is to examine only the development of the labour market outcomes of primary school graduates, i.e. in this thesis the unemployment rate and wage earnings between 1990 and 2020. The thesis is conducted as a descriptive quantitative study. My data cover annual wage earnings and the unemployment rate. As the data describe annual earnings and do not provide the number of hours worked, I cannot examine the relationship between periods of unemployment or part-time employment and earnings. The analysis shows that only primary school graduates have seen their earnings fall and the unemployment rate rise. The analysis could therefore lead to the conclusion that only primary school graduates have experienced a decline in labour market earnings between the start year 1990 and the end year 2020. The unemployment rate has also risen for the other levels of education and the trends in earnings for the different levels of education vary widely over the period considered. Thus, low levels of education alone cannot explain the deterioration in labour market outcomes.
Keywords: koulutustaso, koulutusekspansio, koulutuksellinen eriytyminen, työmarkkinatulemat, peruskoulututkinto