Majavien elinympäristön käyttö ja sen tutkimuksessa käytettävien menetelmien vertailu - Karvinen, Jessika (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Suomen kaksi majavalajia, euroopanmajava (Castor fiber) ja kanadanmajava eli amerikanmajava (Castor canadensis), ovat ekologialtaan hyvin samanlaisia. Kun euroopanmajava hävisi Suomesta, kannan elvyttämiseksi Norjasta siirrettiin euroopanmajavia ja Pohjois-Amerikasta kanadanmajavia. Kumpaakin lajia istutettiin osittain samoille alueille, jolloin toinen laji lopulta hävisi. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole selvää, miten lajit kilpailevat keskenään. Tässä tutkimuksessa selvitin kummankin lajin elinympäristön käyttöä, sillä Suomessa majavalajit ovat nyt ensimmäistä kertaa törmänneet luontaisen leviämisen kautta. Keräsin maastossa majavien jälkien koordinaatteja, joista mallinsin niiden käyttämät elinpiirit. Tuloksissani majavalajien välillä oli hyvin vähän eroja. Elinpiirin koko ja majavien käyttämät ravintopuut eivät eronneet. Euroopanmajavia esiintyi kuitenkin enemmän jokihabitaateissa ja lajien välillä oli eroa pesätyypeissä. Habitaattien tarkastelussa euroopanmajavat käyttivät kanadanmajavia enemmän pelto- ja lehtipuuvaltaisia ympäristöjä. Kanadanmajavilla havupuuvaltaisten habitaattien käyttö oli runsaampaa. Luonnonvarakeskuksen hallinnoima metsästäjiltä saatu laaja aineisto majavien pesien koordinaateista oli tärkeä osa tutkimusta, ja vertasin sitä itse maastossa keräämääni pesäkoordinaattiaineistoon. Pesien sijainneissa oli huomattavasti poikkeamia. Ilmoitetun pesän ja maastossa havaitun pesän habitaattiluokka oli kuitenkin useimmiten sama. Halusin myös selvittää, voidaanko maastokartoituksiin perustuvalla paikkatietoaineistolla saada samanlaista tietoa majavien elinympäristön käytöstä ja elinpiirin koosta kuin radiolähetinseurannalla kerätyllä aineistolla. Tein radiotelemetria-aineistosta kirjallisuuskatsauksen, ja sen perusteella majavien elinpiirien koot vastasivat omia maastokartoituksiin perustuvia tuloksiani. Aiheen tutkimus on edelleen tarpeen ja Suomen ainutlaatuinen yhteentörmäys voi viimein selventää majavalajien mahdollista kilpailua. ASIASANAT:

The two species of beaver resident to Finland, the European beaver (Castor fiber) and the Canadian or North American beaver (Castor canadensis) have very similar ecological characteristics. Following the extinction of the Finnish native European beaver stock, steps were taken to its reintroduction using European beavers from Norway and Canadian beavers of North-American origin to establish suitable founder populations. The introduction sites of each species partially overlapped, which led to local extinction of the native species. Given that the nature of the competition between the two species is not entirely clear the aim of the present study was to shed light on the habitat use of the two species. For the first time, we have recorded that the two beaver species have natural interactions between them caused by natural habitat expansion. Coordinates of signs of beavers, such as lodges, dams, cut trees etc., were collected in the wild for the reconstruction of each species’ home ranges. Overall, minimal interspecies differences were observed. Differences between home range size, and the type of trees used for foraging purposes were statistically insignificant. Lodge type, as well as water body utilisation varied between the species. Typical C. fiber habitats included open fields and a dominance of deciduous trees, whereas C. canadensis appeared to exhibit a preference for conifer dominated areas. The lodge location database, as administered by the Finnish Natural Resources Institute, based on reports from hunters, proved large data of lodge coordinates, permitting comparisons to self-collected data to test the reliability of the data collected by hunters. Although significant inconsistencies were found in the database-provided reference coordinates, between the locations of lodges according to coordinates from hunters and those observed in the field lodge habitat classes were mostly the same. It was also deemed useful to conduct a comparative analysis of first-person habitat data with that acquired by radio telemetry – the two sources were found to be in agreement. Further study of the subject is needed, and the sympatry of the two beaver species observed in Finland may provide new information of the possibility of severe competition between them.