Pedagogisen sisältötiedon merkitys varhaiskasvatuksen matematiikan opetuksessa - Ankelo, Venla; Isotalo, Jessi (My University, 2026)
Tämän kuvailevan kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on tarkastella pedagogisen sisältötiedon merkitystä varhaiskasvatuksen matematiikan opetuksessa aiemman tutkimuskirjallisuuden pohjalta. Matematiikkaa opitaan niin ohjatussa toiminnassa kuin osana arjen tilanteita, leikkiä ja vuorovaikutusta. Matematiikan oppiminen on keskeistä lapsen kokonaisvaltaisen kehityksen kannalta. Tutkimustiedon mukaan opettajan pedagoginen sisältötieto on merkittävässä roolissa laadukkaan matematiikan opetuksen toteutumisessa. Laadukas matematiikan opetus edellyttää tietoista ja tavoitteellista pedagogiikkaa, jossa hyödynnetään monipuolisia oppimisympäristöjä ja tuetaan lasten myönteistä suhtautumista matematiikkaan. Katsauksessa tuodaan esiin, että varhaiskasvatuksen opettajien pedagogisessa sisältötiedossa on puutteita, mikä voi heikentää opetuksen laatua ja asettaa lapset eriarvoiseen asemaan. Tämän vuoksi opettajankoulutuksen ja täydennyskoulutuksen merkitys korostuu. Opettajien pedagogisen sisältötiedon vahvistaminen on keskeinen tekijä varhaiskasvatuksen matematiikan opetuksen kehittämisessä.
Keywords: Pedagoginen sisältötieto; matematiikan opetus