Sairaanhoidolliset tukipalvelut : välinehuollon tuotteistaminen ja hinnoittelu toimintopohjaisen kustannuslaskennan avulla : Case SataDiag - Valtanen, Anniina (My University, 2019)
Julkisiin hyvinvointipalveluihin kohdistuneet muutospaineet ovat lisänneet viime vuosina tarvetta tuotteistaa terveydenhuollon palveluja ja kehittää niiden kustannuslaskentajärjestelmiä. Toimintolaskenta on 1980-luvulla kehitetty kustannuslaskentamenetelmä, joka on yleisesti mielletty hyvin edistyneeksi ja tarkaksi tavaksi laskea tuotekohtaiset kustannukset. Tämän tutkimuksen tavoite oli selvittää, millainen toimintolaskentamalli soveltuu välinehuolto-organisaatioon ja millaiset tekijät vaikuttavat toimintolaskentaprosessin onnistumiseen. Tutkimus toteutettiin toimintatutkimuksena SataDiagin välinehuollossa. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla ja keskustelemalla case-organisaation henkilöstön kanssa, havainnoimalla välinehuoltoprosessia ja käyttämällä apuna organisaation kirjanpitoa ja toiminnanohjausjärjestelmää. Välinehuollon tuotteet ja palvelut luokiteltiin 11 tuoteryhmään, joiden toimintoperusteiset kustannukset selvitettiin tutkimuksessa rakennetun laskentamallin perusteella. Toimintolaskentamalli otettiin valmistumisen jälkeen organisaatiossa käyttöön ja välinehuollon tuotteet hinnoiteltiin sen tuottaman kustannusinformaation perusteella. Toimintolaskennan avulla kustannukset voitiin kohdistaa tuotteille aikaisempaa totuudenmukaisemmin, jolloin paljastui, että osa tuotteista on ollut aikaisemmin yli- tai alihinnoiteltuja. Toimintolaskentaprosessista tehtyjen havaintojen perusteella toimintolaskentaprosessin onnistumiseen vaikuttivat laskentamallin onnistunut tekninen toteutus ja organisaation perusteltu tarve ja aito halu kehittää kustannuslaskentaa. Lisäksi erityisen tärkeäksi tekijäksi nousi lähellä välinehuoltoprosessia työskentelevien henkilöiden osallistuminen kustannuslaskentamallin suunnitteluun. Tutkimustulokset tukevat aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan erityisesti erilaisten inhimillisten tekijöiden vaikutus toimintolaskennan onnistumiseen on huomattava.
Keywords: Toimintolaskenta, kustannuslaskenta, tuotteistaminen, toimintolaskentaprosessi