Muotoiluoppiminen käsitöissä - käsityönopettajien näkemyksiä muotoiluoppimisesta muotoilupainotteisessa peruskoulussa - Laine, Juuso (My University, 2021)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, mitä muotoiluoppimisen toteuttaminen tarkoittaa käsityönopettajien (N=3) kokemana. Tutkimus on kohdistunut muotoilupainotteiseen peruskouluun. Muotoilu on Perusopetuksen opetussuunnitelman (2014) perusteella olennainen osa käsityön sisältöjä. Muotoiluoppimisen tutkiminen osana käsityötä on ollut toistaiseksi vähäistä. Tutkimuksen teoreettinen tausta rakentuu muotoilun, muotoiluoppimisen ja muotoiluajattelun ympärille. Näitä käsitteitä tarkastellaan osana käsityöprosessia. Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena ja sen tutkimusote on fenomenologinen. Aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimuksen perusteella muotoiluoppiminen ilmentyy käsitöissä muotoiluprosessina, jonka avulla opitaan havainnoimaan ja ratkaisemaan ongelmia. Lisäksi se ilmentyy pedagogisina käytänteinä, jotka korostavat oppilaan aktiivista roolia ja oppilaslähtöisyyttä. Opettajat kokevat muotoiluoppimisen laajentavan käsityönopetuksen tavoitteita ja sisältöjä. Opetuksen ajalliset resurssit, oppilaiden erilaiset lähtökohdat ja opettajien oma kompetenssi koettiin muotoiluoppimisen toteuttamisen haasteiksi. Oppilaan näkökulmasta muotoiluoppimisen nähdään kehittävän tulevaisuudessa tarvittavia taitoja, jotka liitetään osaksi muotoiluajattelua.
Keywords: muotoilu, muotoiluoppiminen, muotoilukasvatus, muotoiluajattelu, kokonainen käsityöprosessi