NEET-nuorten kokemuksia työvoimapalveluista, sosiaalitoimesta ja Kelasta - Räsänen, Malla (My University, 2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan NEET-nuorten kokemuksia työvoimapalveluista, sosiaalitoimesta ja Kelasta. Nuorten kokemuksia on tärkeä kuulla, jotta palveluja ja nuoria koskettavaa työllistämispolitiikkaa osataan kehittää ja kohdentaa oikein. Tutkielman teoria paikantuu nuoruuteen elämänvaiheena ja siirtymien ympärille. Siirtymät ovat osa elämänkulkua, jossa nuoret astuvat kohti aikuisuutta. Nuorten siirtymiin liittyy erilaisia haasteita, jotka voivat vaikeuttaa työn saantia. Toinen teorialuku koskettaa NEET- nuoria. NEET-nuoret ovat työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria. Heistä ollaan yhteiskunnallisesti huolissaan, koska heillä on riski syrjäytyä yhteiskunnassa. Aineistona käytetään Työttömien nuorten näkemyksiä työstä, toimeentulosta ja hyvinvoinnista 2016 -aineistoa, joka on laadullinen haastatteluaineisto. Ryhmähaastatteluihin osallistui 20–29-vuotiaita työttömiä ja työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin osallistuneita suomalaisia nuoria. Aineisto analysoidaan laadullisella sisällönanalyysillä. Tutkielman tulokset osoittavat, että NEET-nuorilla on sekä positiivisia että negatiivisia kokemuksia etuuksista ja palveluista. Nuoret toivat esille negatiivisia kokemuksia useammin kuin positiivisia kokemuksia. Positiivisia kokemuksia olivat taloudellinen tuki ja yksilöllinen kohtaaminen. Negatiivisia kokemuksia nuorilla olivat byrokratia ja huonot kohtaamiset asiantuntijoiden kanssa.
Keywords: siirtymät, NEET-nuoret, nuorisotyöttömyys, työvoimapalvelut, Kela