Kannattaako nikotiinikorvaushoito raskauden aikana? - Mikael Ekblad; Kirsi Vähäkangas (Finland, 2022)
Suomessa raskaana olevista naisista tupakoi edelleen 13 %, vaikka tupakoinnin tiedetään olevan hy‑ vin vahingollista sikiölle. Raskaana olevia äitejä rohkaistaan monin tavoin tupakoinnin lopettamiseen, ja he lopettavatkin tupakoinnin yhä useammin raskauden aikana. Nikotiiniriippuvuuden hoitoon kuu‑ luu ensisijaisesti vieroitusohjaus. Kaikkein turvallisinta olisi lopettaa tupakointi ilman nikotiinikorvaus‑ tuotteita, koska nikotiinikin on haitallista sikiölle. Jos tämä ei onnistu, on nikotiinikorvaushoito vieroi‑ tusohjaukseen yhdistettynä tehokasta raskauden aikana ja parhaimmillaan vähentää sikiön altistumista nikotiinille. Nikotiinikorvaushoidolla näyttää olevan osin samankaltaisia haittoja kuin tupakoinnillakin verrattuna siihen, ettei käytetä mitään nikotiinituotteita. Siksi nikotiinikorvaushoidollakin tulee tavoitella nikotiinista vieroittumista ja sikiön nikotiinialtistuksen vähentämistä.