Metastaasi syövässä - Lehtonen, Saara (My University, 2025)
Tutkielma käsittelee syövän metastaasin biologisia mekanismeja ja siihen liittyviä mahdollisia hoitokeinoja. Metastaasi on syövän leviämisprosessi, jossa syöpäsolut siirtyvät primäärikasvaimesta etäisiin kudoksiin, muodostaen sekundäärisiä pesäkkeitä. Tämä prosessi on monivaiheinen ja vaatii syöpäsoluilta useita kykyjä, kuten liikkumista, tunkeutumista kudoksiin, selviytymistä verenkierrossa ja sopeutumista uusiin ympäristöihin. Ennen metastaasin alkamista primäärikasvain valmistaa ympäristönsä pre-metastaattisessa vaiheessa, jossa solut manipuloivat kudoksen rakennetta ja luovat suotuisan kasvuympäristön tuleville pesäkkeille. Epiteelistä mesenkymaaliseksi siirtymä (EMT) on keskeinen tapahtuma, jossa syöpäsolut saavat liikkuvuutta ja invaasiokykyä. Leviämisvaiheessa syöpäsolut tunkeutuvat ympäröiviin kudoksiin ja verisuonistoon, minkä jälkeen ne voivat siirtyä muihin elimiin ekstravasaation kautta. Kolonisaatiossa syöpäsolut perustavat toissijaisia kasvaimia. Lepotila (dormancy) on metastaasin erikoispiirre, jossa solut voivat jäädä passiivisiksi pitkiksi ajoiksi ennen kasvaimen uudelleen aktivoitumista. Metastaasin ymmärtäminen on tärkeää uusien hoitostrategioiden kehittämisessä, sillä nykyiset hoitomenetelmät, kuten kemoterapia ja sädehoito, ovat usein tehottomia metastaattisen taudin hoidossa. Tutkimus pyrkii valottamaan metastaasin mekanismeja ja mahdollisia lääketieteellisiä lähestymistapoja sen torjumiseksi.
Keywords: syöpä, metastaasi