Iäkkäiden virtsaamisvaivat ja niiden hoito - Nuotio M; Ala-Nissilä Seija; Tammela T (Finland, 2022)
•Virtsaamisvaivat ovat iäkkäillä yleisiä. Ne heikentävät elämänlaatua.•Vaivoja selvitetään kyselykaavakkeilla. Lisäksi naiselle tehdään gynekologinen tutkimus ja miehen eturauhanen tunnustellaan.•Rakkolihas voi olla liika-aktiivinen tai aktiivisuus voi olla heikkoa. Heikkouteen voi liittyä tyhjenemisvaikeutta, vaikkei alavirtsatie olisi tukossa.•Vaivojen taustalla voi olla myös lääke.•Virtsankarkailussa ensisijaisia ovat lääkkeettömät hoidot. Urologisista toimenpiteistä on tavallisimmin hyötyä eturauhassairauksissa ja gynekologisista toimenpiteistä laskeumissa sekä ponnistusvirtsankarkailussa.