Turun kaupungin ostolaskuaineiston analyysi - Borman, Tuomas (My University, 2023)
Liiketoimintatiedon hallinnalla tarkoitetaan ajattelutapaa ja teknologiaa, jossa liiketoiminnassa saatua tietoa analysoidaan ja hyödynnetään organisaation päätöksenteossa. Liiketoimintatiedon hallinta pitää sisällään datan keräämisen, varastoinnin, analysoinnin ja tulosten hyödyntämisen. Data-analytiikan kehittyminen on tuonut uusia työkaluja myös liiketoimintatiedon hallintaan. Esimerkiksi erilaiset tekoälyalgoritmit ovat nykyään yleisiä. Niillä tarkoitetaan laajaa kirjoa erilaisia algoritmeja tilastollisista malleista syväoppimismalleihin. Kuntaliiton suosituksesta kunnat ovat viime vuosina alkaneet julkaisemaan ostolaskudataansa tavoitteena lisätä avoimuutta ja edistää demokratiaa. Aineistot ovat saatavilla vapaasti Avoindata.fi-palvelusta. Ne ovat laajoja sisältäen suuren määrän kuntien yksittäisiä laskuja. Aineistojen laajuudesta johtuen kehittyneet laskennalliset menetelmät soveltuvat taulukkolaskentaohjelmia paremmin niiden analyysiin. Tällä hetkellä ei ole kuitenkaan saatavilla ostolaskuja analysoivia työvirtoja. Tämän tutkielman tavoitteena on analysoida Turun kaupungin vuoden 2021 ostolaskuaineistoa. Tutkimus on toteutettu nomoteettisella tutkimusotteella tarkoituksena selvittää, kuinka laadukasta Turun ostolaskudata on, mihin Turku käyttää rahaa ja eroavatko kuntien taloustilanteet toisistaan? Turun ostolaskuaineisto on julkaistu Kuntaliiton suosituksen mukaisesti, mutta se sisältää joitakin identtisiä laskuja, jotka saattavat olla virheitä. Turun kaupungin suurin yksittäinen ostettava palvelu on erikoissairaanhoito, jonka järjestäminen on siirtynyt vuonna 2023 hyvinvointialueiden vastuulle. Muut suuret palveluluokat sisältävät muun muassa tilavuokrat, katujen ja yleisten alueiden ylläpito, ikäihmisten ja vammaisten palvelut. Lisäksi joukkoliikenne on kaupungille suuri kuluerä. Suomen kaupungit voidaan jakaa niiden taloudellisen tilan perusteella kahteen klusteriin. Kuntien välisiä eroja selittävät esimerkiksi eläke-, vuokra- ja toimintakulut sekä verotulot. Analyysin perusteella kuntien taloudellisella tilanteella on ennustusvoimaa ennustettaessa tulevaisuuden muuttovoittoa.
Keywords: ostolasku, kunnat, liiketoimintatiedon hallinta