ONKO GESTAATIODIABETEKSEN JA RASKAUSAJAN DEPRESSION VÄLILLÄ YHTEYS? - Heikonen, Anni (My University, 2022)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tehdä kirjallisuuskatsaus koskien raskausdiabeteksen ja raskausajan depression esiintymisestä yhdessä. Tutkielman lähdemateriaalina on ollut PubMed -tietokannan englanninkieliset aihetta käsittelevät artikkelit. Hakulauseke on muodostettu siten, että hakutuloksissa on mainittu molemmat sairaudet. Hakutuloksia on n.250, joista on poimittu mukaan katsaukseen ne artikkelit, joissa otsikon ja artikkelin tiivistelmän perusteella käsitellään raskausajan depressiota ja raskausajan diabetesta. Katsaukseen poimittiin yhteensä 22 artikkelia. Tutkielmassa käsitellään aluksi raskausdiabeteksen ja raskausajan depression yleisyyttä ja riskitekijöitä. Depression riskitekijöiden suhteen keskitytään biologisiin taustatekijöihin, jotka saattaisivat selittää raskausdiabeteksen ja raskausajan depression mahdollista esiintymistä yhdessä. Biologisia taustatekijöitä ovat muun muassa synnynnäisen immuniteetin yliaktivoituminen, sytokiinivälitteiseen tulehdusvasteen säätelyhäiriö sekä hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaisen akselin säätelyhäiriö. Suurin osa tutkimuksista havaitsee yhteyden raskausajan depression ja gestaatiodiabeteksen välillä siten että gestaatiodiabetesta sairastavilla on terveisiin verrokeihin nähden useammin raskausajan depressio. Seitsemän tutkimusta käsittelee täsmällisesti raskausajan depressiota ja raskausdiabetesta. Näistä tutkimuksista viidessä havaitaan yhteys riskin lisääntymisen suuntaan. Osa tutkimuksista käsittelee yhteyttä niin, että tutkitaan gestaatiodiabetespotilaiden depressiota ja osa tutkii raskausajan depressio -potilaiden glukoositasoa. Osassa ei pystytä arvioimaan ajallista yhteyttä. Katsauksen tulokset viittaavat siihen suuntaan, että raskausajan depressio ja raskausajan diabetes esiintyisivät yhdessä. Tätä päätelmää tukee myös se, että tutkimuksissa, joissa oli käytetty depression mittaamiseen tarkempia kriteerejä (lääkärin asettama diagnoosi tai mielialalääkitys) yhteys löytyy kaikissa tutkimuksissa. Katsaukseen mukaan valitut artikkelit ovat melko heterogeenisia kooltaan ja tutkimusasetelmiltaan ja näistä on haastavaa tehdä tarkempia johtopäätöksiä siitä, minkä syyn vuoksi raskausajan depressio ja raskausajan diabetes esiintyisivät todennäköisemmin yhdessä. Raskausajan diabetes ja raskausajan depressio ovat yleisiä sairauksia ja niiden merkitys väestön terveydelle on merkittävä, joten lisää laadukasta tutkimusta aiheesta tarvittaisiin, jotta hoitoa voitaisiin kehittää.