Webbinlärningsomgivning i språkinlärning : en bra dräng, men en dålig värd - Alminoja, Jussi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Syftet med denna avhandling är att utreda användningen av den elektroniska inlärningsmiljön ViLLE och dess uppgifter i svenska i gymnasiekursen RUB1. I avhandlingen redogör jag för hur bruket av ViLLE påverkar gymnasisternas studieresultat i svenska, hur omgivningen och dess uppgiftstyper lämpar sig till undervisningsbruk i språkämnen samt vilka utvecklingsförslag som kan ges beträffande ViLLE. Som basis för undersökningen har jag utarbetat ett läromaterial, dvs. 92 grammatikuppgifter varav 41 valdes ut och matades in i ViLLE-omgivningen. Uppgifterna testar och övar informanternas kunskaper i de fyra grammatiska områdena som studeras under kursen RUB1. Dessa områden är verb (böjning, tempus och hjälpverb), ordföljd i huvudsats, s-genitiv och subjektiva, objektiva och possessiva pronomen. Sammanlagt 128 gymnasister från två olika gymnasier deltog i studien. Om informanternas inlärningsresultat i svenska förblev desamma, försämrades eller förbättrades analyserades på gruppnivå och utgående från deras betyg i RUB1 jämfört med grundskolebedömningen. ViLLE-uppgifternas lämplighet i språkundervisning diskuteras utifrån mina erfarenheter av att skapa uppgifterna. Analysen av studieframgången kompletteras med ett frågeformulär som besvarades av informanterna. Formuläret fanns i ViLLE och informanterna besvarade frågorna innan de började genomföra ViLLE-uppgifterna. Intervjuer av svensklärare användes även som stöd för analysen. Det framgår av resultaten att ViLLE-omgivningen passar väl till undervisningsbruk i svenska, även om mycket utvecklingsarbete ännu krävs. Utvecklingsarbetet pågår emellertid kontinuerligt och gäller både själva ViLLE-systemet och ViLLE-uppgifterna. Resultaten visar vidare att gymnasisternas kunskaper i medeltal har förbättrats efter att de utfört ViLLE-uppgifterna. ViLLE är ett utmärkt redskap för att träna och testa kunskaper i ett språkämne, men de pedagogiska aspekterna saknas helt och hållet i ViLLE. Resultaten framhäver ViLLEs användbarhet men även behovet att utveckla omgivningen vidare. Exempelvis saknas en hel del sådana uppgiftstyper som är kännetecknande för språkämnen.