Laillisuusperiaatteen ja ennakoitavuusvaateen toteutuminen urheilun kurinpitosääntöjen mukaisen seksuaalisen häirinnän sääntelyssä ja oikeuskäytännössä - Nevasaari, Krista (My University, 2024)
Tutkielmassa selvitetään urheilun kurinpitoasioissa sovellettavan laillisuusperiaatteen ja ennakoitavuusvaateen toteutumista urheilun kurinpitomenettelyn mukaisissa seksuaalisen häirinnän tapauksissa. Periaatteet pohjautuvat rikosoikeuteen ja tutkielmassa tarkastelleen niiden käyttöä ja tulkintaa urheilun kurinpitoasioissa. Laillisuusperiaate tarkoittaa urheilun kurinpidossa sitä, että säännöissä tai muissa määräyksissä tulee riittävän täsmällisellä tavalla määritellä, minkälaisesta menettelystä kurinpitorangaistus voidaan määrätä sekä millainen kurinpitoseuraamus tällöin voidaan määrätä. Laillisuusperiaate asettaa samalla vaateen ennakoitavuudesta. Se tarkoittaa, että kurinpidon kohteella on aina oltava mahdollisuus ennakoida ja tietää, minkälainen toiminta tai laiminlyönti on kiellettyä ja mitä kiellon rikkomisesta voi seurata. Tutkielmassa tarkastellaan seksuaalisen häirinnän tunnusmerkistöä voimassa olevan oikeuden mukaan niin rikoslaissa kuin urheilun kurinpitosäännöissä huomioiden, kuinka tunnusmerkistöt vastaavat laillisuusperiaatetta ja ennakoitavuusvaadetta. Lisäksi tutkitaan näiden kahden eri sääntelyn välistä rajanvetoa ja sitä, mitä piirteitä häirinnän on sisällettävä, jotta siihen voidaan soveltaa nimenomaan urheilun kurinpitomenettelyä. Tutkielmassa tarkastellaan myös kahden kurinpitolautakunnan ratkaisua seksuaalisesta häirinnästä perusteluineen, jotta nähdään, kuinka periaatteet toteutuvat urheilun kurinpidon oikeuskäytännössä. Tutkielma on lainopillinen ja sen keskeinen tehtävä on voimassa olevien oikeussäännösten tulkinta ja systematisointi esittäen perusteltuja tulkintakannanottoja niihin ongelmiin, jotka on tutkimuksen tarkastelun kohteeksi valittu. Tutkielman johtopäätös on, että laillisuusperiaatteen ja ennakoitavuusvaateen toteutuminen urheilun kurinpidon seksuaalisen häirinnän sääntelyssä ja oikeuskäytännössä ei toteudu riittävällä tavalla. Etenkin ennakoitavuusvaateen toteutuminen kurinpitosääntöjen soveltamisalatunnusmerkistön kohdalla havaitaan ongelmalliseksi eikä soveltamisalan laajuus ole kurinpidon kohteelle kohtuudella ennakoitavissa. Seksuaalisen häirinnän tunnusmerkistö on kirjoitettu laajaksi ja avoimeksi, mikä vaikeuttaa laillisuusperiaatteen ja ennakoitavuusvaateen toteutumista.
Keywords: seksuaalinen häirintä, seksuaalinen ahdistelu, seksuaalinen itsemääräämisoikeus, urheilun kurinpito, kurinpitomääräykset, vakavien eettisten rikkomusten kurinpitolautakunta, urheiluoikeus, rikosoikeus, laillisuusperiaate