Arvopaperitokenin luonne ja vaihdantakelpoisuus arvopaperimarkkinoilla - Säämänen, Fanni-Vendela (My University, 2021)
Uusien teknologioiden, kuten hajautettujen tilikirjojen (DLT) avulla toteutettujen arvopapereiden tarkoituksena on parantaa arvopaperimarkkinoiden elinkelpoisuutta tulevaisuudessa sekä edesauttaa markkinoiden eheyttä, avoimuutta ja toimivuutta. Tutkielma keskittyy lohkoketjuteknologiaan pohjautuvan arvopaperitokenin oikeudellisen luonteen arviointiin ja sen selvittämiseen, täyttävätkö erityyppisistä tokeneista erityisesti arvopaperitokenit kansallisella tasolla arvopaperin määritelmän sekä sitä olennaisilta osin vastaavan EU-oikeuden mukaisen MiFID II -direktiivin siirtokelpoisen arvopaperin määritelmän. Lisäksi tutkielmassa käydään läpi valmisteilla olevan EU-oikeudellisen sääntelyn vaikutuksia arvopaperitokenien asemaan arvopaperimarkkinoilla. Tutkielman lähdeaineisto koostuu olennaisilta osin kansallisesta sekä kansainvälisestä oikeuskirjallisuudesta sekä kansallisista laeista, EU-oikeudellisista säännöksistä ja viranomaisten lausunnoista sekä esityksistä. Tutkimusmetodina toimivat lainoppi sekä oikeuspoliittinen tutkimus. Arvopaperitokenin luonteen tarkastelu paljastaa, että se on vertailukelpoinen perinteisen käsityksen mukaisen arvopaperin kanssa sekä sen sisältämät ominaisuudet puoltavat voimassa olevan arvopaperimarkkinasääntelyn soveltamista. Valmisteilla oleva EU-oikeudellinen sääntely selkeyttää huomattavasti arvopaperitokeneiden sekä muiden kryptovarojen oikeudellista kohtelua ja niihin kohdistuvan arvopaperimarkkinasääntelyn soveltuvuuden arviointia, mutta edes valmisteilla sääntely ei välttämättä onnistu vastaamaan kaikkiin arvopaperitokeneita koskeviin kiperiin sääntelykysymyksiin. Arvopaperitokenin selkeän ja vakaan sääntelyn ydin olisi todennäköisesti yhtenäisen ja EU:n tasolla täysin oikeudellisesti sitovan luokittelun luominen. Ilman oikeudellisesti sitovaa luokittelua on vaikea saavuttaa selkeää sääntelyä, sillä pienetkin eroavaisuudet voivat aiheuttaa epäselvyyttä ja arvopaperitokenien tapauskohtainen arviointi ei pitkällä aikavälillä ole todennäköisesti kannattavaa. Jotta arvopaperitokenien vahvuudet arvopapereina saataisiin esiin ja niiden toteutustapa olisi onnistunut ja tuloksekas, tarvitaan intensiivistä yhteistyötä vakiintuneiden toimijoiden, innovatiivisten hankkeiden ja eri jäsenvaltioiden sääntelyviranomaisten välillä.
Keywords: arvopaperitoken, lohkoketjuteknologia, hajautettu tilikirja, arvopaperimarkkinat