Materiaalivirrat ja tehdaslayoutin viimeistely - Vahtera, Aaro (My University, 2024)
Tutkielman tarkoituksena on perehtyä tehdaslayoutin merkitykseen ja sen kehittämiseen tuotannon tehokkuuden kannalta, lean-menetelmiä hyödyntäen. Tehdaslayoutin kehitystä tarkastellaan systemaattisen layoutsuunnittelun kautta erilaisia materiaalien virtausdiagrammeja hyödyntäen. Tutkielmassa toteutetaan myös layoutin viimeistelyprojekti Sandvik Mining and Construction oy:lle. Viimeistelyprojektia tehdessä tehtaan piha alueelta löytyi työturvallisuus riskejä sekä materiaalien säilytyspaikkojen optimointi mahdollisuuksia. Tehtaan järjestelyllä eli sen layoutilla on suuri merkitys tuotannon tehokkuuteen odotusaikojen kautta. Hyvässä layoutissa materiaalien siirtely paikasta toiseen nopeutuu, ihmisiä ja koneita saadaan käytettyä tehokkaammin ja aika saadaan käytettyä ainoastaan lisäarvoa tuottavaan toimintaan. Leanfilosofia onkin hyvä ohjenuora hyvän layoutin valitsemiseen ja ylläpitämiseen. Materiaalivirtausdiagrammit ovat hyviä visuaalisia työkaluja layoutin pullonkaulojen löytämiseen. Virtausdiagrammeja on monia erilaisia ja osa niistä tarvitsee enemmän dataa toimiakseen kuin toiset. Osassa diagrammeissa voidaan mallintaa yhden ainoan kappaleen liikkeitä tehtaassa ja osassa taas päällekkäin monen kappaleen liikkeitä samanaikaisesti. Kaikkia diagrammeja yhdistää kuitenkin osien kulkeuman hahmottelu eri työpisteiden ja varastojen välillä.
Keywords: layoutsuunnittelu, materiaalivirta, lean