Velallisen asema maksukyvyttömyysmenettelyissä - Silvan, Anniina (My University, 2025)
Suomen insolvenssilainsäädäntö on kokenut viime vuosina muutoksia Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2019/1023 täytäntöönpanon myötä. Direktiivin tärkeimpiä tavoitteita on vähentää rajat ylittävien investointien esteitä, edistää elinkelpoisten yritysten liiketoiminnan jatkumista sekä parantaa konkurssin tehneiden yrittäjien mahdollisuutta uuteen alkuun. Velallisen kannalta kaksi jälkimmäistä ovat erityisen merkittäviä. Näiden tavoitteiden valossa velallisen rooli voidaan nähdä aikaisempaa aktiivisempana osallistujana sekä rehabilitaatio- että likvidaatiotilanteissa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan velallisen asemaa yrityssaneeraus- ja konkurssimenettelyissä. Tutkielmassa halutaan selvittää, millaisia oikeuksia ja velvollisuuksia velallisella on näiden menettelyjen eri vaiheissa. Aiheen rajaamiseksi tutkielma keskittyy vain yritykseen velallisena ja yksityishenkilöt rajautuvat tarkastelun ulkopuolelle. Tämän vuoksi tutkielma perehtyy yrityssaneeraukseen ja konkurssiin, jotka ovat yritysten kannalta merkittävimmät maksukyvyttömyysmenettelyt. Uudistusten seurauksena velallisen asema yrityssaneerauksessa onkin vahvistunut. Varhaisen saneerausmenettelyn myötä velalliselle on tarjoutunut mahdollisuus puuttua taloudellisiin vaikeuksiin jo uhkaavan maksukyvyttömyyden vaiheessa. Yrityssaneerauksen tavoitteena on liiketoiminnan tervehdyttäminen ja jatkaminen. Nämä tavoitteet näkyvät velallisen oikeuksissa ja velvollisuuksissa menettelyn aikana. Velallinen jatkaa menettelystä huolimatta toimintaa, suorittaa maksuohjelman mukaiset suoritukset velkojille ja onnistuessaan vapautuu veloista lopullisesti. Konkurssissa velallisen asema on edelleen haasteellinen, mutta uudistukset tarjoavat yrittäjille toivoa ja mahdollisuuden uuden liiketoiminnan harjoittamiseen tulevaisuudessa. Konkurssissa velallinen menettää päätösvallan liiketoimintaansa koskeviin päätöksiin, hallinnan omaisuuteensa ja hänelle asetetaan turvaamistoimia. Velallisen aktiivisuus konkurssissa perustuu tietojenanto- ja myötävaikuttamisvelvollisuuteen, joka on konkurssilaissa säädetty. Konkurssissa tavoitteena on velallisen varojen likvidointi ja niiden suorittaminen velkojille. Liiketoiminta päättyy konkurssiin ja velallinen poistuu markkinoilta. Konkurssissa velallisen asema on siis hyvin tarkoin rajattu.
Keywords: yrityssaneeraus, konkurssi, velallinen, maksukyvyttömyys, insolvenssioikeus