Panttaus arvo-osuusjärjestelmässä - Heino, Sanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tutkielmassa perehdytään Suomessa käyttöön otettuihin arvopaperien säilytysjärjestelmiin eli arvopaperien moniportaiseen säilytysjärjestelmään ja suoran omistuksen järjestelmään sekä tarkastellaan panttioikeuden tehokasta perustamista näiden arvopaperien säilytysjärjestelmien alla. Tarkastelun kohteeksi valituille panttiobjekteille, omistajakohtaisilla arvo-osuustileillä säilytettäville arvo-osuuksille ja hallintarekisteröidyille arvo-osuuksille on yhteistä niiden suuri käytännön merkitys vakuuskohteina, niitä koskevan lainsäädännön aukollisuus, tulkinnanvaraisuus ja hajanaisuus sekä viime kädessä näitä vakuusinstrumentteja jäsentelevän oikeuskirjallisuuden vähyys. Tutkielman tarkoituksena on antaa systemaattinen kokonaiskuva siitä, mikä on arvo-osuuden pantinsaajan oikeusasema sopimusperusteisen panttauksen elinkaaren eri vaiheissa. Tutkielmassa pyritään tarkastelemaan, miten arvo-osuuspanttausta on säännelty, identifioimaan panttioikeuden perustamiseen liittyviä esineoikeudellisia ongelmia sekä arvo-osuusjärjestelmässä että arvopaperitilijärjestelmässä ja pyritään löytämään näihin ongelmiin ratkaisu voimassa olevan oikeuden perusteella. Tutkielmassa analysoidaan arvo-osuusjärjestelmää, arvopaperitilijärjestelmää ja panttioikeuden perustamista niissä ennen kaikkea käsitemäärittelyiden ja relevantin lainsäädännön avulla. Tutkimustapa on siten lainopillinen ja valitun aiheen tarkastelu tapahtuu lähes yksinomaan Suomen oikeuden näkökulmasta. Silloin, kun yksittäiseen esineoikeudelliseen ongelmaan soveltuvaa säännöstä ei ole löydettävissä, haetaan tulkinta-apua ja ratkaisuja oikeuskirjallisuudessa esitetyistä vakiintuneista kannanotoista sekä valitun aihepiirin kannalta relevantin sääntelyn analogisesta soveltamisesta arvo-osuuksiin ja niiden panttaukseen. Tutkielman pääpainopistealueina ovat arvopaperien haltijoiden suojamuodoista lähinnä saantosuoja ja vaihdantasuoja, jotka vaikuttavat oikeudenhaltijan ja kolmannen henkilön välisessä relaatiossa. Panttisuhteen sivullissuojakysymysten lisäksi käsitellään tehokkaan julkivarmistuksen edellytyksiä ja vilpitöntä mieltä. Edellä mainittujen aspektien ohella erityisenä tarkastelun kohteena on panttikohteen riittävään yksilöintiin liittyvä problematiikka.