Yhdessä ruminoinnin yhteys ystävyyssuhteen laatuun nuorilla - Huhtivuo, Henna; Latvala, Veera (My University, 2024)
Systemaattisen katsauksen tavoitteena oli selvittää, onko yhdessä ruminointi yhteydessä ystävyyssuhteen laatuun nuorilla sekä tarkastella sukupuolen merkitystä yhteydelle. Yhdessä ruminointi on toistuvaa henkilökohtaisista ongelmista keskustelua ja spekulointia, jossa keskitytään negatiivisiin tunteisiin. Tällainen itsestä avautuminen ja ruminointi on ominaista nuorille, erityisesti tytöille. Aiempien tutkimusten pohjalta on viitteitä siitä, että yhdessä ruminointiin liittyy niin sanottu vaihtokauppa, jossa yhdessä ruminointi on positiivisesti yhteydessä sekä ystävyyssuhteen laatuun että masennus- ja ahdistusoireiluun. Yhdessä ruminoinnin yhteydestä masennus- ja ahdistusoireiluun on tehty systemaattinen katsaus ja meta-analyysi, joten katsauksen tekeminen myös vaihtokaupan toisesta puolesta on mielekästä, jotta ilmiötä voidaan ymmärtää kokonaisvaltaisesti. Katsaus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. Artikkeleja haettiin viidestä tietokannasta englanninkielisistä avainsanoista muodostetulla hakulausekkeella, jota tarvittaessa tarkennettiin tietokantaan sopivaksi. Artikkelit valittiin katsaukseen tutkijoiden määrittelemien sisäänotto- ja poissulkukriteerien mukaisesti. Katsaukseen valikoitui 20 artikkelia. Hypoteesina oli, että yhdessä ruminoinnilla on positiivinen yhteys ystävyyssuhteen laatuun. Katsaus tuki tätä, sillä kaikkien korrelaatiotutkimusten tulokset olivat positiivisia, ja vain yhtä tutkimusta lukuun ottamatta yhteydet olivat tilastollisesti merkitseviä. Myös regressioanalyyseissa havaittiin yhdessä ruminoinnin ennustavan ystävyyssuhteen laatua, tosin riippuen kommunikaatiotavasta ja yhdessä ruminoinnin määrästä. Sukupuoli ei vaikuttanut yhdessä ruminoinnin ja ystävyyssuhteen laadun yhteyteen, mutta vaikuttaa siltä, että yhdessä ruminointi välittäisi ainakin osittain sukupuolen ja ystävyyssuhteen laadun yhteyttä. Katsaus antaa entistä kattavamman kuvan yhdessä ruminoinnista ilmiönä. Jatkotutkimuksena olisi kiinnostavaa selvittää, kokevatko samat nuoret sekä yhdessä ruminoinnin hyötyjä että haittoja. Yhteyttä olisi hyvä tutkia myös eri kulttuureissa sekä tehdä lisää tutkimusta eri sukupuolta olevilla ystävillä ja pitkittäisasetelmalla.
Keywords: ystävyyssuhteen laatu, ruminaatio, nuoret, systemaattinen katsaus