Raskaudenaikaiseen tupakointiin puuttuminen - Stricher, Elina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata raskauden aikana tupakoivien naisten näkemyksiä muiden ihmisten oikeudesta puuttua heidän tupakointiinsa. Tutkimuksen tavoitteena on saada tietoa, jonka avulla voidaan jatkossa paremmin kuunnella raskauden aikana tupakoivia naisia. Tutkimuskysymykset ovat 1) Kenellä on oikeus puuttua raskaudenaikaiseen tupakointiin ja miksi? 2) Missä tilanteissa raskaudenaikaiseen tupakointiin saa puuttua? ja 3) Miten naiset kokevat raskaudenaikaiseen tupakointiin puuttumisen? Aineisto kerättiin sähköisellä Webropol-kirjoituspyynnöllä huhtikuun lopusta kesäkuun loppuun 2015. Kirjoituspyyntö julkaistiin stumppi.fi sivustolla, keskustelupalstoilla (suomi24.fi ja kaksplus.fi) sekä joissakin imetykseen tai lapsiin liittyvissä keskusteluryhmissä Facebookissa. Aineisto koostuu 53 raskauden aikana tupakoivasta tai tupakoineesta naisesta. Kirjoitukset analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Tutkimukseen on saatu eettinen ennakkoarviointi Turun yliopistolta ja tutkimusluvat on haettu asiaankuuluvasti. Tulosten perusteella naiset kokivat tarvitsevansa tukea ja kannustusta tupakoinnin lopettamiseen sekä neuvolasta että läheisiltään. Naiset kokivat usein, että terveydenhuollolla oli oikeus tai velvollisuus puuttua heidän tupakointiinsa, mutta muuten näkemykset vaihtelivat siitä, että kaikki saavat puuttua tupakointiin siihen, että kukaan ei saa puuttua. Tilanteina, joissa tupakointiin sai puuttua mainittiin äidin hyväksyntä puuttumiselle, jokin erityistilanne tai se, jos äiti jatkaa tupakointia. Naiset kertoivat olevansa tietoisia riskeistä, mutta tupakoinnin olevan heidän oma valintansa. Jotkut kokivat puuttumisen positiivisena, jotkut negatiivisena ja jotkut ajattelivat sen jopa lisäävän tupakointia. Puuttuminen herätti monia, lähinnä negatiivisia, tunteita. Puuttumisen pelossa tupakointia saatettiin myös salailla ja tupakointia oikeutettiin eri tavoin. Jatkossa tupakoinninlopettamispalveluita tulisi kehittää paremmin äitien tarpeita vastaaviksi ja helposti lähestyttäviksi. Olisi hyödyllistä tutkia sitä mitä mieltä terveydenhuollon ammattilaiset ja puolisot ovat oikeudestaan puuttua raskauden aikaiseen tupakointiin. Kummillakin on merkittävä rooli äidin tupakoinnin lopettamisessa, joten olisi tärkeää saada heidän näkökulmansa asiasta esiin.