Miten tähdeksi kasvetaan? Lapsuus ja nuoruus suomalaisten jalkapallotähtien elämäkerroissa 1995–2015 - Mäkinen, Jaakko (My University, 2017)
Tarkastelen tässä tutkielmassa sitä, miten jalkapallotähdeksi kasvetaan suomalaisten jalkapallotähtien elämäkertojen lapsuus -ja nuoruuskuvauksien perusteella. Tutkimukseni kohteena olevat elämäkerrat ovat Jari Litmasen, Sami Hyypiän ja Mikael Forssellin vuosien 1995 ja 2015 välisenä aikana ilmestyneet elämäkerrat. Tutkimukseni sijoittuu elämäkertatutkimuksen kentälle yhdistäen siihen kriittisen miestutkimuksen näkökulmaa. Elämäkertatutkimuksen kannalta oleellisimmat asiat tutkimuksessani ovat elämäkertojen tavat esittää asiat halutun näkökulman kautta. Selvitän tutkimuksessani elämäkertakirjoittajien ja pelaajien väliset suhteet ja suhtaudun elämäkertatutkimuksen kriittisen näkökulman kautta sisältökuvauksiin. Erityishuomiota tutkimuksessani saavat miehet. Naisten rooli tutkimissani elämäkerroissa jää pieneksi. Elämäkertojen lapsuus -ja nuoruuskuvauksissa jalkapallo ottaa selvän roolin varhaisessa vaiheessa, vaikkakin elämäkerrat ovat rakenteeltaan omanlaisiaan. Sivumäärät kuvailujen suhteen vaihtelevat ja siten myös elämäkertojen päähenkilöt painottuvat eri tavoin tutkimuksessani. Elämäkertojen perusteella suomalaisen jalkapallotähden kasvun kannalta merkittävimpiä asioita ovat perheen vankkumaton tuki, valmentajaisä, rakkaus jalkapalloon, motivaatio harjoitteluun ja kilpailuvietti. Näitä asioita kaikissa elämäkerroissa korostetaan ja samalla muistutetaan niin Litmasen, Hyypiän kuin Forssellinkin kunnollisuudesta ja tunnollisuudesta. Omalla tavallaan ne pyrkivät selittämään pelaajien pääsemisen huipulle. Ongelmat loistavat poissaolollaan elämäkerroissa. Tutkimuksessani suhtaudun kriittisesti elämäkertojen deterministiseen luonteeseen ja käsittelen teemoja useammasta näkökulmasta.