Pienten suunnittelijoiden asema kopiointitapauksissa - Kakko, Sani (My University, 2026)
Tämä tutkielma käsittelee pienten suunnittelijoiden asemaa kopiointi tapauksissa. Immateriaalioikeuksista käsittelyssä ovat tekijänoikeus ja mallioikeus, jotka molemmat sopivat hyvin muotiluomusten suojaamiseen. Tutkielmassa verrataan pienten suunnittelijoiden oikeudellista ja yhteiskunnallista asemaa suurempiin yrityksiin, joilla on suuremmat taloudelliset sekä organisatoriset resurssit käytettävissään. Tutkimus keskittyy pieniin suunnittelijoihin, joilla ei ole taustallaan näitä edellä mainittuja tekijöitä tukemassa luovalla alalla menestymistä. Tutkimus on monitieteinen, jossa keskitytään lainopillista metodia hyödyntäen tarkastelemaan nykyistä oikeustilaa. Tutkimuksessa hyödynnetään lisäksi muodintutkimusta selvittämään muotimaailman hierarkkisia rakenteita. Yrityksen toimintaan syvennyttäessä hyödynnetään oikeustaloustieteellistä näkökulmaa. Tutkielman tutkimuskysymyksenä on selvittää, millaisia eroja pienten suunnittelijoiden ja suurten yritysten oikeudellisessa ja yhteiskunnallisessa asemassa ilmenee kopiointitapauksissa. Keskeisenä havaintona oli, että suuremmat toimijat pystyvät hyödyntämään immateriaalioikeusjärjestelmää tehokkaammin kuin pienemmät suunnittelijat. Pienemmillä tekijöillä ilmeni haasteita oikeuksien täytäntöönpanossa muun muassa psykologisten ja taloudellisten tekijöiden takia. Immateriaalioikeusjärjestelmä voidaan katsoa lainsäädännöllisesti riittäväksi nykyisessä muodossaan. On kuitenkin huomattavissa, että se osaltaan voi jäädä pienelle suunnittelijalle saavuttamattomaksi. Tässä kohdin pohdintaan voisi nousta, että pystyisikö esimerkiksi kilpailuoikeudellisten mekanismien avulla parantaa pienten suunnittelijoiden oikeusasemaa.
Keywords: Immateriaalioikeudet, tekijänoikeus, mallioikeus, kopiointi