"Innostun ja inspiroidun, mutta välillä liikaa." : Instagramin ideatulva ja teknostressi käsityöharrastajien kokemana - Siukola, Sofianna; Malmsten, Henna (My University, 2024)
Suomalaiset ovat innokkaita käsityöharrastajia ja jopa kaksi kolmasosaa suomalaisista tekee käsitöitä (Selin 2017). Sosiaalinen media on tuonut mukanaan mahdollisuuden oman harrastuksen jakamiseen virtuaalisesti muiden käsityöharrastajien kanssa (Kouhia 2016, 25). Instagram on suosittu sosiaalisen median kuvapalvelu, jota voidaan käyttää käsityöharrastuksen inspiraation lähteenä. Instagram inspiroi käsitöiden pariin, mutta yleisesti sosiaalisen median palveluiden on todettu aiheuttavan myös haitallista teknostressiä. Teknologia on tullut osaksi arkipäivää sekä työpaikoilla, että vapaa-ajalla. Teknologian käytöstä aiheutuva teknostressi on yleistyvä tutkimusaihe ja aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että sosiaalisen median palvelu Instagramin käyttö aiheuttaa käyttäjilleen teknostressiä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan, onko sosiaalisen median palvelu Instagramin ideatulvalla yhteyttä käsityöharrastajan käsitöiden tekemiseen. Aiheuttaako Instagramin ideatulva käsityöharrastajille teknostressiä ja jos aiheuttaa, niin minkälaista? Tutkimuksessa halutaan saada myös tietoa siitä, minkälaisena mahdollisesti esiintyvä ideatulva ja teknostressi ilmenee käsityöharrastuksessa. Tässä tutkimuksessa lähestymistapana on kvalitatiivinen eli laadullinen tutkimus. Tutkimuksessa käytetään fenomenologista suuntausta, jonka tavoitteena on selvittää henkilöiden subjektiivisia kokemuksia. Laadullisen tutkimuksen tavoitteena ei ole yleistää tutkimuksen tuloksia, vaan saada syvällisempää ymmärrystä tutkittavasta aiheesta. Tutkimuksen aineisto on kerätty keväällä 2024 ja tutkimuksen kohdejoukkona ovat Instagramia käyttävät suomalaiset käsityöharrastajat. Tutkimusta varten luotiin sähköinen kysely Webropol-alustalle, joka jaettiin kolmen Instagram-tilin tarinoissa. Tutkimuskyselyyn vastasi 57 käsityöharrastajaa ja aineisto analysoitiin käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tutkimustuloksista voidaan todeta, että Instagramin ideatulvalla on yhteys käsityöharrastajan käsityöharrastukseen. Ideatulva koetaan sekä positiivisena että negatiivisena. Ideatulva inspiroi ja motivoi, mutta voi myös aiheuttaa huonommuuden tunnetta sosiaalisen vertailun myötä. Instagramin ideatulva voi aiheuttaa teknostressiä osalle käsityöharrastajista. Tutkimukseen osallistuneista käsityöharrastajista 21 % (n=12) kertoi Instagramin ideatulvan aiheuttaneen teknostressiä ja 79 % (n=45) ei tunnistanut kokeneensa teknostressiä. Instagramin ideatulvan aiheuttaman teknostressin havaittiin olevan yhteydessä osalla käsityöharrastajista käsitöiden tekemiseen. Tutkimustulosten mukaan Instagramin ideatulva ja sen aiheuttama teknostressi voi inspiroida ja motivoida käsitöiden pariin, mutta se voi myös aiheuttaa vertailua ja stressiä. Osa käsityöharrastajista koki teknostressin myös vähentävän käsitöiden tekemistä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin käsityöharrastajien kokemuksia Instagramin käsityöaiheisten käyttäjätilien aiheuttamasta ideatulvasta ja teknostressistä. Tutkimuksen aihe on nykyaikainen ja ajankohtainen johtuen teknologian lisääntyneestä käytöstä. Teknostressiä ei ole juurikaan aiemmin tutkittu käsitöiden näkökulmasta.
Keywords: Instagram, käsityöharrastaja, inspiraatio, teknostressi