Suomen ulkopolitiikka muuttuvassa kansainvälisessä toimintaympäristössä : Ulkopoliittinen suunnanmuutos ja päätöksenteon parlamentarisoitumiskehitys eduskuntakeskusteluiden perusteella Persianlahden sodan aikana vuosina 1990 ja 1991 - Leino, Emma (My University, 2025)
Kandidaatintutkielma käsittelee Suomen ulkopoliittista suunnanmuutosta ja parlamentarisoitumiskehitystä 1990-luvun alun kansainvälisen toimintaympäristön muutoksessa Persianlahden sodan aikaisten eduskuntakeskusteluiden perusteella. Tarkastelen vuosilta 1990 ja 1991 sodan ajalta keräämiäni valtiopäivien pöytäkirjoja. Lisäksi hyödynnän tukimateriaalina muutamia Helsingin Sanomien artikkeleita vuosilta 1990 ja 1991. Tutkimus pyrkii vastaamaan seuraaviin kysymyksiin: miten Persianlahden sodan aikainen eduskuntakeskustelu heijastelee kansainvälisen toimintaympäristön muutosta sekä ulkopoliittisen päätöksenteon parlamentarisoitumista 1990-luvun alussa. Keskeisinä tutkimusmetodeina käytän laadullista analyysiä ja sisällönanalyysiä. Keskeiset tulokset: Persianlahden sodan aikainen eduskuntakeskustelu heijastelee kansainvälisen kriisiympäristön muutosta sekä sen asettamia uudenlaisia vaatimuksia kansallisille poliittisille järjestelmille. Lisäksi Suomen ulkopoliittisen johdon sodan aikainen päätöksenteko YK:ssa toi esille Suomen ulkopoliittisesta järjestelmästä puutteita, jotka heijastuivat eduskunnan päätöksenteollisen roolin heikkoutena ulkopoliittisessa päätöksenteossa yhä nopeampaa ja monimutkaisempaa toimintaa ja päätöksentekoa vaativassa kansainvälisessä toimintaympäristössä.
Keywords: Persianlahti, eduskunta, parlamentarismi, ulkopolitiikka, presidentti, YK, kriisi