Viraalisuus – kulttuurihistoriallinen näkökulma - Salmi Hannu (My University, 2022)
Viraalisuus on ollut niin julkisessa keskustelussa kuin kulttuurintutkimuksessakin voimakkaan kiinnostuksen kohteena 1990-luvulta lähtien. Julkisessa keskustelussa sana ”viraali” on alkanut tarkoittaa viruksen tapaista tai viruksen tavoin leviävää. Se voi viitata myös konkreettisesti erittäin nopeasti suosituksi tulevaan viestiin tai ilmiöön, joka kiertää henkilöltä toiselle, erityisesti internetissä. Videoiden lisäksi viraalisia voivat olla nopeasti jaetut Twitter-viestit tai Facebookissa leviävät kuvalliset meemit. Tämän artikkelin tavoitteena on syventää viraalisuuden käsitettä pohtimalla sen vaikutuksia ja mahdollisuuksia historiallisessa tutkimuksessa.