Moderni orjuus ja sosiaalisesti vastuullinen hankinta - Veijalainen, Eelis (My University, 2025)
Moderni orjuus on merkittävä sosiaalinen ongelma, joka on vain kasvanut viimeisten vuosien aikana. Modernia orjuutta esiintyy useissa eri muodoissa eikä se rajoitu vain tietyille maantieteellisille alueille, vaan sitä esiintyy joka puolella maailmaa niin kehittyvissä kuin kehittyneissäkin maissa. Tietoisuus modernista orjuudesta on kasvanut teknologian kehittymisen seurauksena sekä useiden isojen kansainvälisten yritysten jouduttua skandaalien keskelle vastuuttomista hankintatavoistaan. Suuri osa modernista orjuudesta esiintyykin yritysten toimitusketjuissa. Tämän takia kuluttajat ja muut sidosryhmät painostavat yrityksiä jatkuvasti yhä enemmän kehittämään toimintansa vastuullisuutta ja puuttumaan ongelmakohtiin. Monet yritykset ovatkin tämän seurauksena tehneet merkittäviä panostuksia vastuullisuuteen ja myös huomanneet, että siitä on liiketoiminnalle hyötyä esimerkiksi mainehaitoilta välttymisen ja paremman maineen seurauksena. Tapa, jolla yritykset toteuttavat hankintaansa vaikuttavat siihen millaisiksi toimitusketjut muovautuvat, jonka takia hankinnalla on pyritty myös vaikuttamaan toimitusketjuissa esiintyviin vastuullisuusongelmiin. Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää mitkä tekijät vaikuttavat siihen, että modernia orjuutta pääsee esiintymään toimitusketjuissa sekä myös tutkia, mikä rooli sosiaalisesti vastuullisella hankinnalla on sen estämisessä. Tutkielmassa käydään läpi modernin orjuuden ilmiötä selvittämällä mitä se tarkoittaa ja missä muodoissa se esiintyy. Tämän lisäksi tutkimus syventyy modernin orjuuden mahdollistaviin ja sitä kohti ajaviin tekijöihin. Tutkielma käsittelee myös yritysten vastuullisuutta ja prosesseja, joiden avulla se voi tunnistaa ja hallita toimitusketjuissa esiintyviä vastuullisuusriskejä, etenkin sosiaalisen ulottuvuuden kannalta. Tämän lisäksi tutkielma käy läpi sosiaalisesti vastuullisen hankinnan keinoja sekä millä tavalla ne voivat vaikuttaa yrityksen vastuullisuuteen ja modernin orjuuden ehkäisemiseen. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja siinä hyödynnettiin tieteellisiä artikkeleita sekä muuta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Modernin orjuuden esiintymiseen vaikuttavat useat eri tekijät ja niiden yhdistelmät. Ulkoiset ja sisäiset mahdollistavat tekijät vaikuttavat siihen, miten se pääsee esiintymään ja myös jatkumaan kannattavana toimintatapana. Näiden lisäksi toimitusketjun rakenteella ja ominaisuuksilla on suuri merkitys siihen, miten moderni orjuus pääsee esiintymään huomaamatta ja myös siihen mitkä tekijät ajavat yrityksiä turvautumaan modernin orjuuden olomuotoihin. Etenkin toimitusketjun monimutkaisuus ja heikko läpinäkyvyys vaikuttavat modernin orjuuden esiintymiseen sekä kykyyn puuttua siihen. Sosiaalisesti vastuullinen hankinta voi estää modernin orjuuden esiintymistä toimitusketjuissa. Yrityksillä on useita keinoja, joita ne voivat hyödyntää hankinnassaan toimitusketjun vastuullisuuden parantamiseksi. Kaikkiin näihin keinoihin liittyy kuitenkin myös hankaluuksia. Sosiaalisen vastuullisuuden edistämiseksi toimitusketjuissa yritysten tulee olla valmiita panostamaan siihen ja käyttämään resursseja, jotta se onnistuisi. Yhteistyö niin toimittajien kuin muiden alan yritysten sekä kansainvälisten järjestöjen kanssa on tärkeää, jotta vastuullisuutta voidaan tehokkaasti edistää pitkälle toimitusketjuissa ja sitä kautta ehkäistä modernin orjuuden esiintymistä.
Keywords: moderni orjuus, sosiaalinen vastuullisuus, sosiaalisesti vastuullinen hankinta, toimitusketju, läpinäkyvyys