Yksityiselämän suoja ja poliisioikeudelliset periaatteet siviilitiedustelulainsäädännössä - Saloniemi, Johanna (My University, 2024)
Laki tietoliikennetiedustelusta siviilitiedustelussa tuli voimaan vuonna 2019 ja sen keskeisenä tavoitteena oli luoda säädöspohja tiedustelulle ja parantaa kansallista turvallisuutta. Keskustelua herätti alusta alkaen siviilitiedustelun puuttuminen yksilön perusoikeuksiin. Lisäksi suojelupoliisin toimivaltuudet laajenivat siviilitiedustelulain tultua voimaan. Tutkielmassa sovelletaan lainopillista metodia voimassa olevan oikeuden selvittämiseksi siviilitiedustelulainsäädännön osalta. Tutkielmassa pyritään selvittämään, miten yksityiselämän suoja sekä luottamuksellisen viestin salaisuuden suoja ilmenevät siviilitiedustelulainsäädännössä ja kuinka poliisioikeudellisista periaatteista suhteellisuusperiaate ja vähimmän haitan periaate otetaan huomioon siviilitiedustelulainsäännössä. Tutkielmassa pyritään löytämään vastaus siihen, rajoittavatko poliisioikeudelliset periaatteet suojelupoliisin toimivaltuuksien käyttöä siviilitiedustelussa vai onko kyseessä rinnakkaisen punninnan suhde suojelupoliisin toimivaltuuksien ja yksilön perusoikeuksien välillä. Tutkimuksessa todetaan yksityiselämän suojan ja luottamuksellisen viestin salaisuuden suojan ilmenevän siviilitiedustelulainsäädännöstä laajasti esimerkiksi tietoliikennetiedustelun käyttämiselle asetettujen yleisten edellytysten muodossa. Tietoliikennetiedustelua saa käyttää vain, jos tiedustelu on välttämätöntä tärkeiden tietojen saamiseksi sellaisesta toiminnasta, joka uhkaa vakavasti kansallista turvallisuutta, eikä tietoja voida hankkia muilla menetelmillä. Luottamuksellisen viestin salaisuuden suoja ilmenee lainsäädännöstä muun muassa kieltämällä viestin sisältöä kuvaavan hakuehdon käyttö. Poliisioikeudelliset periaatteet otetaan huomioon siviilitiedustelulainsäädännössä muun muassa siviilitiedustelulain esitöissä ja tilanteessa, jossa suojelupoliisi valitsee tiedustelumenetelmän. Lisäksi siviilitiedustelulaki sääntelee suojelupoliisin velvollisuudesta noudattaa poliisilaissa säädettyjä poliisioikeudellisia periaatteita tietoliikennetiedustelussa. Tutkimuksessa todetaan poliisioikeudellisten periaatteiden ohjaavan suojelupoliisin toimivaltuuksien käyttöä ja kyseessä olevan rinnakkaisen punninnan suhde suojelupoliisin toimivaltuuksien ja yksilön perusoikeuksien välillä. Periaatteet ohjaavat suojelupoliisia valitsemaan tiedustelumenetelmistä vähiten yksilön perusoikeuksiin puuttuvan keinon, jolloin suojelupoliisi punnitsee omien toimivaltuuksiensa sekä yksilön perusoikeuksien välillä. Tutkielmassa päästään lopputulokseen, jossa yksityiselämän suojan ja poliisioikeudellisten periaatteiden nähdään olevan jatkuvassa vuorovaikutuksessa keskenään. Poliisioikeudellisilla periaatteilla todetaan oleva ohjaava vaikutus suojelupoliisin toimivaltuuksiin, kun se toteuttaa punnintaa toimivaltuuksien ja perusoikeuksien välillä. Lopuksi ehdotetaan, että poliisioikeudellisten periaatteiden noudattamista tulisi valvoa entistä tarkemmin ja avoimemmin.
Keywords: luottamuksellisen viestin salaisuuden suoja, siviilitiedustelu, suhteellisuusperiaate, suojelupoliisi, vähimmän haitan periaate, yksityiselämän suoja