Esiselvitys korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoituksen mahdollisista tulevaisuuksista (SAFER2028) - Ahokas, Ira; Lakkala, Hanna; Vehmas, Jarmo (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2025)
Suomi on toistaiseksi ainoa maa maailmassa, joka on tehnyt poliittisen päätöksen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta ja edennyt sen toimeenpanossa käytännön toimiin saakka. Ydinvoimayhtiöt Teollisuuden Voima ja Fortum perustivat vuonna 1995 käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta varten Posiva Oy:n. Eduskunta hyväksyi Eurajoen Olkiluodon kallioperään louhittavaa Posiva Oy:n loppusijoituslaitosta koskevan valtioneuvoston periaatepäätöksen vuonna 2000. Samalla alueella sijaitsevat Teollisuuden Voima Oy:n ydinvoimalaitokset. Ydinenergialain mukainen periaatepäätös tarkoittaa, että valtioneuvosto ja eduskunta arvioivat Posiva Oy:n hankkeen yhteiskunnan kokonaisedun mukaiseksi. Posiva Oy jätti Onkalon käyttölupahakemuksen vuonna 2021. Loppusijoitus aloitetaan käyttöluvan myöntämisen jälkeen ja se tulee jatkumaan nykyisillä suunnitelmilla vaiheittain 2120-luvulle. Käsillä olevan korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoituksen mahdollisia tulevaisuuksia tarkastelevan esiselvityksen tavoitteena on tuottaa tulevaisuustietoa eri aikaperspektiiveillä korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoitukseen liittyen. Selvitys käsittelee Suomessa valittuun loppusijoitusratkaisuun vaikuttavia mahdollisia kehityskulkuja 100 vuoden, 1 000 vuoden ja 1 000 000 vuoden aikaperspektiiveillä huomioiden erilaiset nousevat ilmiöt, shokit, epäjatkuvuudet ja epävarmuudet. Selvitys vastaa seuraaviin kysymyksiin: - Millaisten epävarmuuksien kanssa ollaan tekemisissä? - Mitä asioita on aikaisemmin huomioitu loppusijoituksessa? - Mitä asioita ei ole huomioitu? - Mikä on merkityksellistä? Esiselvitys on kansallisen ydinturvallisuuden ja ydinjätehuollon SAFER2028-tutkimusohjelman johtoryhmän tilaama. Se on toteutettu Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa 1.10.2024–31.3.2025 välisenä aikana. SAFER2028 (National Nuclear Safety and Waste Management Research Programme 2023–2028) on kuusivuotinen ydinenergia- ja ydinjätehuoltoalan tutkimusta rahoittava tutkimusohjelma, joka saa rahoituksensa Valtion ydinjätehuoltorahastosta (VYR) sekä ohjelmaan osallistuvilta tutkimusorganisaatioilta.SAFER2028 tukee ydinenergian turvallista käyttöä Suomessa.