Kiertoihin perustuvat toimitusketjut tekstiili- ja vaateteollisuudessa: Mahdollisuudet luontokadon torjumisessa ja biodiversiteetin edistämisessä - Tikkanen, Sanni (My University, 2024)
Luontokato on ilmastonmuutoksen rinnalla yksi suurimmista ihmiskuntaa uhkaavista haasteista. Vaikka aiheen kiireellisyys on laajasti tunnistettu, hankinnan ja toimitusketjujen johtamisen tutkijoiden keskuudessa luontokato ei ole vielä saanut merkittävästi huomiota. Tässä tutkielmassa aihetta tarkastellaan tekstiili- ja vaateteollisuuden kontekstissa, sillä se on yksi sellaisista toimialoista, joka aiheuttaa merkittäviä uhkia biodiversiteetille. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten tekstiili- ja vaatealan yritykset voivat torjua luontokatoa kiertoihin perustuvien toimitusketjujen avulla. Biodiversiteettikriisin pahentuessa on todettu, että kriisin ratkaisemiseen ei enää riitä se, että toimitusketjuissa pyritään minimoimaan haittavaikutukset. Tämän vuoksi tässä tutkielmassa pyritään selvittämään myös tekstiili- ja vaateteollisuuden kiertoihin perustuvien toimitusketjujen mahdollisuutta edistää biodiversiteettiä. Tutkielmassa vastataan seuraaviin kolmeen tutkimuskysymykseen: Millaisia haittavaikutuksia tekstiili- ja vaateteollisuudella on biodiversiteetin näkökulmasta? Miten haittavaikutuksia voidaan vähentää kiertoihin perustuvien toimitusketjujen avulla? Miten tekstiili- ja vaateteollisuuden kiertoihin perustuvat toimitusketjut voivat edistää biodiversiteettiä? Kirjallisuuden perusteella muodostetaan käsitys siitä, millaisia haittavaikutuksia tekstiili- ja vaateteollisuus aiheuttaa biodiversiteetin kannalta ja mitä keinoja haittavaikutusten ja luontokadon torjumiseen sekä biodiversiteetin edistämiseen on käytössä. Teoreettista viitekehystä täydennetään tutkielman empiirisestä osuudesta tehtävillä havainnoilla. Tutkielman empiirinen osuus on toteutettu kvalitatiivisena monitapaustutkimuksena, jossa aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla seitsemän suomalaisen tekstiili- ja vaateteollisuuden tai sen parissa työskentelevän yrityksen edustajilta. Tutkimuksen tuloksissa korostuu luonnonvarojen ja materiaalien käytön vähentämisen merkitys luontokadon ongelman ratkaisemisessa. Tuotesuunnittelulla ja tuotannon suunnittelulla on tässä keskeinen merkitys. Suunnittelutyössä voidaan kiinnittää huomiota esimerkiksi tuotteiden laatuun ja pitkäikäisyyteen panostamiseen, innovatiivisten ja ympäristöystävällisempien materiaalien käyttöön sekä resurssien käytön vähentämiseen ja optimointiin tuotannossa. Tuloksissa esiintyy pitkälti samoja luontokatoa torjuvia ja biodiversiteettiä edistäviä toimenpiteitä kuin aiemmassa kirjallisuudessa, ja tämä tutkimus yhdistää ne edelleen kiertoihin perustuvien toimitusketjujen kontekstiin. Kiertotalouden näkökulman ansiosta tutkielmassa esitetään myös laajemmin eri kiertotalouden tasoihin liittyviä toimenpiteitä kuin aiemmassa kirjallisuudessa. Aiempaa tieteellistä kirjallisuutta, johon empirian tuloksia verrataan, on kuitenkin vain hyvin niukasti, joten lisätutkimusta tarvitaan tutkimustulosten vahvistamiseksi. Luonnonvarojen ja materiaalien käytön vähentämisen merkityksen korostuminen tuloksissa kertoo siitä, etteivät erilaiset uusiokäyttö- ja kierrätystoimenpiteet riitä ratkaisemaan tekstiili- ja vaateteollisuuden aiheuttamia haittavaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle, ellei samanaikaisesti tapahdu siirtymää kohti hidasta muotia.
Keywords: kiertotalous, kiertoihin perustuvat toimitusketjut, tekstiili- ja vaateteollisuus, biodiversiteetti, luontokato