Minä ja sinä. Kulttuuriset mallit suomalaisessa nettideittailussa - Holappa, Anne (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2023)
Nettideittailu, eli kumppaninetsintä internetin välityksellä, on nykyään yleisimpiä tapoja löytää elämänkumppani. Tässä tutkimuksessa selvitetään, millaista on nettideittailuun liittyvä kulttuurinen tieto. Tutkimuskohteena on vuonna 2012 kerätty aineisto, jota määrittää suomalaisuus ja heteroseksuaalinen konteksti. Nettideittailua tarkastellaan kognitiivisen antropologian ja kerronnan näkökulmista. Keskeinen käsite on kulttuurinen malli. Tutkimus edustaa digitaalista kulttuurintutkimusta, joka on avoin useiden eri menetelmien yhdistämiselle. Analysoinnin pohjalta oli mahdollista hahmotella neljä kulttuurista mallia sille, miten nettideittailu koetaan tai mistä näkökulmasta sitä lähestytään. Kyse on kulttuurisesti jaetusta tiedosta. Romanttisessa mallissa korostuu ilmaisun romanttinen kuvasto, jossa suuret tunteet eivät olleet häivytettyinä. Malli on suoraan yhteydessä länsimaisen kulttuurin romanttisiin mallitarinoihin, jotka ovat kaikille tuttuja populaarikulttuurin kautta. Realistisessa mallissa korostuvat arkiset asiat. Tavallisuus, aitous ja kohtuullisuus ovat arvostettuja piirteitä. Realistisen mallin taustalla on normatiiviseen elämäntarinaan liittyvä kulttuurinen skripti: lapsuuden ja nuoruuden jälkeen opiskellaan ja hankitaan ammatti, sen jälkeen on vuorossa kumppanin etsiminen ja perheen perustaminen. Konseptin pakottamassa mallissa keskeistä on se, kuinka profiilitekstin tekijä omassa ilmaisussaan toistaa sisältöjä, joiden hän kuvittelee kuuluvan kontekstiin. Myös konseptia haastavassa mallissa olennaista on, että nettideittailun konventiot ovat tuttuja, koska ainoastaan silloin niitä on mahdollisuus haastaa. Tässä mallissa ei noudateta tavanomaista käsikirjoitusta. Tutkimustulos vahvistaa kulttuurisen mallin käytettävyyden tämäntapaisessa tutkimuksessa. Erityisesti tuloksista esille nousee se, että yhteisen parisuhdetulevaisuuden, meisyyden, kuvittelukyky ei ole geneettistä, vaan historian kuluessa muodostunut tapa esittää asiat itselle ja muille kulttuurisesti hyväksytyllä tavalla.

Me and You. The Cultural Models of Finnish Online Dating. Online dating is one of the most common ways of finding a spouse today. This dissertation examines the cultural knowledge concerning online dating. The corpus of this study was collected in 2012. It is defined by Finnish language and ethnicity, and heterosexual context. Online dating is explored here through the lenses of cognitive anthropology and narrative. The most essential concept is the idea of cultural models. This dissertation belongs to the digital culture research tradition which is known to be open with mixing several different methodologies. Four cultural models were able to be formed showing four different angles on how to experience or approach the online dating phenomenon. It is about culturally shared knowledge. The Romantic Model is filled with romantic expressions and overwhelming feelings. This model is connected to romantic model stories in Western popular culture. The Realistic Model is filled with everyday matters. Being plain, genuine and reasonable are the most valued features in person. The background of the model is the cultural script of a normative life story. After childhood and youth and getting a profession to support oneself, it is time to find a spouse and start a family. It is essential in The Concept Forced Model that contents that are commonly known to be connected to online dating, are performed and repeated in the online dating profiles as they are. The Concept Challenging Model also requires that the online dating conventions are familiar. That is the only way you can challenge them and perform a script against the common. The validity of the theory of cultural models to be used in this kind of research is confirmed here. Result that stands out is the fact that the ability to imagine the possible romantic relationship cannot be genetic but is instead a cultural feature. It is a way shaped through history of how to form ”us” in the culturally accepted way.