Automaation vaikutus johdon laskentatoimen asiantuntijoiden roolin muutokseen - Salonen, Niko (My University, 2024)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia kehittyvän teknologian ja automaation vaikutuksia johdon laskentatoimen asiantuntijoiden roolin muutokseen. Tutkimuksen tavoitteena on pyrkiä selvittämään, millainen johdon laskentatoimen asiantuntijan työnkuva on nykypäivänä, miten automaatio ja sen tuomat vaikutukset näkyvät heidän päivittäisessä työskentelyssänsä sekä miten automaatio vaikuttaa heidän työnkuvaansa, osaamisvaatimuksiin ja rooliin organisaatiossa. Tutkielman tarkoituksena on siis luoda selkeä kuva, mitä on automaatio, mitä tarkoitetaan johdon laskentatoimen asiantuntijan roolin muutoksella ja millainen vaikutus automaatiolla mahdollisesti on tähän roolin muutokseen. Aihe on hyvin ajankohtainen, koska informaatioteknologian ja yritysten sähköisten järjestelmien kehittyminen tekee nopealla vauhdilla muutoksia digitaaliseen talouteen ja liiketoiminnan kenttään. Johdon laskentatoimen tarkoituksena on suunnitella ja tarkkailla yrityksen toimintoja sekä tarjota yrityksen johdolle tietoa ja tukea päätöksentekoon ja toiminnanohjaukseen. Johdon laskentatoimen yleisimpiä työtehtäviä ovat taloudellinen raportointi, kehitystyö, budjetointi sekä taloudelliset analyysit. Johdon laskentatoimen asiantuntijoiden roolin muutosta on tutkittu jo 1980-luvulta alkaen ja tutkimuksissa ovat korostuneet uusien teknologioiden vaikutus sekä ihmislähtöisyyden korostuminen roolin muutoksen ajureina. Informaatioteknologian kehittyminen ja automaation lisääntyminen muuttavat ja laajentavat johdon laskentatoimen asiantuntijoiden roolia ja ne on nähty hyvin merkittävinä johdon laskentatoimen asiantuntijoiden roolin muutosta edistävinä tekijöinä. Automaation keskeisimmiksi hyödyiksi pääsääntöisesti mielletään tehokkuuden lisääntyminen ja virheiden väheneminen. Aihetta voidaan pitää lisäarvoa tuottavana, koska automaation vaikutusten lisäksi voidaan selvittää, millaista uutta osaamista ja hyötyä laskentatoimen asiantuntijat voivat saavuttaa, kun heidän nykyinen ammattitaitonsa yhdistetään kehittyvän automaation tuomiin mahdollisuuksiin. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, joka perustuu työssä toteutettuun empiiriseen tutkimukseen ja aiempaan kirjallisuuteen sekä tutkimuksiin aiheesta. Tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla, joissa haastateltiin yhteensä viittä johdon laskentatoimen parissa työskentelevää asiantuntijaa. Tutkimuksen tulokset vahvistivat aiempien tutkimusten tuloksia siitä, että teknologian ja automaation kehittymisellä on selkeitä vaikutuksia johdon laskentatoimen asiantuntijoiden roolin muutokseen ja kehitykseen. Yhtenä keskeisimpänä johtopäätöksenä kuitenkin huomattiin, että automaation vaikutuksista johdon laskentatoimen asiantuntijoiden rooli voi tulla keskittymään myös kapeampiin tietoteknisiin rooleihin yrityksen talouden tehtävissä, kun aiemmat tutkimukset ovat pääsääntöisesti osoittaneet roolin kehittymisen jatkuvasti laajempiin ja monipuolisempiin tehtäviin. Keskeisenä tutkimuksen tuloksena myös todettiin, että johdon laskentatoimen asiantuntijoiden ominaisuudet ja taidot sekä niiden kehittäminen ovat merkittävässä osassa roolin muutoksen kannalta, koska automaatio yksittäisenä ajurina vain tehostaa prosesseja ja vapauttaa aikaa. Jotta automaatio voi vaikuttaa merkittävästi roolin muutokseen, niin johdon laskentatoimen asiantuntijoiden tulee myös kehittää omia taitojansa ja mukautua automaation tuomiin muutoksiin ja sen luomiin mahdollisuuksiin.
Keywords: automaatio, johdon laskentatoimi, roolin muutos