Opettajan keinot puuttua matematiikka-ahdistukseen - Lammasniemi, Hanna (My University, 2020)
Matematiikka-ahdistus määritellään negatiivisina tunteina ja epämukavana tilana, joka häiritsee matemaattisten ongelmien ratkaisemista. Matematiikka-ahdistus ilmenee oppilaalla usein matematiikan välttelemisenä ja heikkoina matemaattisina taitoina. Koulussa matematiikan luokka itsessään saattaa herättää oppilaassa ahdistuksen tunteen. Matematiikan välttely ja osaamattomuus voivat seurata oppilaan valintoja jatko-opinnoissa, joten matematiikan opetuksessa on tärkeä puuttua oppilaassa ilmenevään matematiikka-ahdistukseen hyvissä ajoin. Tässä tutkielmassa esitellään kirjallisuudessa esille tulleita keinoja, joilla opettaja pystyy puuttumaan oppilaan matematiikka-ahdistukseen. Lisäksi perehdytään siihen, miten opettaja voi vaikuttaa oppilaan matematiikka-ahdistuksen kehittymiseen. Tutkielma on tyypiltään kirjallisuuskatsaus. Tutkielman perusteella matematiikka-ahdistusta lieventäviä keinoja matematiikan opetuksessa ovat oppilaan riittävien matemaattisten perustaitojen takaaminen, monipuolisten opetus- ja arviointitapojen käyttö, yhteistoiminnallisen oppimisen hyödyntäminen sekä myönteisen ja kannustavan oppimisympäristön luominen oppilaille. Oppilas voi yrittää päästä eroon ahdistuksestaan kirjoittamalla matematiikka-ahdistuksen tuomista negatiivisista tunteista. Opettaja voi puuttua oppilaan matematiikka-ahdistuksen kehittymiseen korostamalla matematiikan opetuksessa ymmärrystä ja matemaattisia perustaitoja sekä käyttämällä oppilaslähtöistä opetustapaa. Koska matematiikka-ahdistuksella on suuri vaikutus oppilaan matematiikan opiskeluun, olisi opettajien syytä tiedostaa keinot, joilla matematiikka-ahdistusta voidaan ehkäistä ja lieventää. Matematiikka-ahdistusta ehkäisevät ja vähentävät keinot saattavat parantaa monen oppilaan matematiikan oppimista koulussa.
Keywords: matematiikka-ahdistus, matematiikan opetus, opettajan keinot