Potilaan tiedollinen yksityisyys ensihoidossa : ensihoitajien näkökulma - Koskimies, Eini (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Ensihoitajien ymmärrys potilaan tiedollisesta yksityisyydestä ja sen turvaamisesta ensihoidossa on tärkeää. Potilaan tiedollisen yksityisyyden toteutuminen voi kuitenkin olla haasteellista ensihoidossa. Työhön sisältyy nopeasti muuttuvia tilanteita ja haasteellisia työympäristöjä. Tiedollinen yksityisyys kuuluu kuitenkin jokaisen potilaan perusoikeuksiin ja sen toteutuminen on osa potilasturvallisuutta sekä potilaan laadukasta hoitoa kaikkialla terveydenhuollossa. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata potilaan tiedollista yksityisyyttä, sen toteutumista ja siihen yhteydessä olevia estäviä ja edistäviä tekijöitä ensihoidossa ensihoitajien näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin kuvailevana kyselytutkimuksena. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella, joka koostui yhdeksästä avoimesta kysymyksestä. Kohderyhmänä toimi erään pelastuslaitoksen ensihoitajat ja ensihoitoesimiehet. Tutkimusaineisto koostui 26:n (n=26) tutkittavan vastauksista. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä. Ensihoitajat kuvasivat potilaan tiedollista yksityisyyttä potilaan oikeutena omiin potilastietoihin, potilaan tietojen suojaamisena sekä potilaan kokonaisvaltaisena yksityisyyden kunnioittamisena potilaan hoitoon osallistuvien henkilöiden toimesta. Potilaan tiedollisen yksityisyyden toteumista ensihoidossa ensihoitajat kuvasivat pääsääntöisesti hyväksi. Toteutumista kuvattiin kuitenkin myös vaihtelevaksi ja tilannesidonnaiseksi. Ensihoitajat kokivat monissa osa-alueissa olevan parannettavaa potilaan tiedollisen yksityisyyden toteutumisen osalta. Ensihoitajat kuvasivat potilaan tiedollista yksityisyyttä ja sen toteutumista edistäviksi tekijöiksi ensihoitajan ammatillisen toiminnan, hoitoympäristön sekä koulutuksen ja ohjeistukset. Estäviä tekijöitä olivat ensihoitotyön luonne, ensihoitajien asenteet sekä tiedontaso.