Akuutin eteisvärinän F-aalto : Rekurenssi ja komplikaatiot 30 päivän seurannassa - Virri, Hilla (My University, 2024)
Tausta: Tämä tutkielma käsittelee sähköiseen rytminsiirtoon liittyviä haasteita keskittyen akuuttiin eteisvärinään. Eteisvärinän luokittelussa voidaan hyödyntää jakoa karkeaan ja sileään EKG-rekisteröinnissä esiintyvien f-aaltojen amplitudien perusteella. Tutkielman tavoitteena on selvittää ennustaako karkea f-aalto eteisvärinärytmin palautumista tai tromboembolisten komplikaatioiden ilmaantumista 30 päivän seurannassa. Tutkielma koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja tutkimustyöhön perustuvasta raportista. Metodit: Tutkimuksen aineisto perustuu aikaisemmin kerättyihin FinCV 1-aineistoihin, jotka ovat osa Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) sydänkeskuksen käynnistämää retrospektiivistä tutkimusohjelmaa. FinCV 1 -tutkimus keräsi yhteen kaikki ne potilaat, joille tehtiin päivystyksellisesti sähköinen rytminsiirto kolmessa suomalaisessa sairaalassa. Nykyiseen osatutkimukseen valikoitui vain TYKS:n alueella hoidetut potilaat sydänfilmien saatavuuden vuoksi. Tähän tutkimukseen valikoitui mukaan yhteensä 1058 potilasta ja tutkimusväestö jaettiin kahteen ryhmään EKG-rekisteröinneissä esiintyvien f-aaltojen amplitudien perusteella: karkeaan (Af-aalto ≥ 0,5 mm) ja sileään (Af-aalto < 0,5 mm) eteisvärinään. Tulokset: Karkeaan ryhmään kuului yhteensä 923 potilasta ja sileään ryhmään 140 potilasta. Eteisvärinärytmi palautui 30 päivän sisällä rytminsiirrosta 15,8 %:lla karkeassa ryhmässä, mutta vain 5 %:lla sileässä ryhmässä (p-arvo < 0.001). 30 päivän sisällä tapahtuvia komplikaatiota esiintyi 0,8 %:lla karkeassa ryhmässä ja 0,7 %:lla sileässä ryhmässä (p-arvo = 1.000). Johtopäätelmät: Tästä aineistosta saadut tulokset viittaavat karkean f-aallon ennustavan suurempaa rekurenssia 30 päivän sisällä kardioversiosta akuutin eteisvärinän kohdalla. Akuuttien komplikaatioiden suhteen taas tilastollisesti merkitsevää eroa ryhmien välillä ei saada esiin.
Keywords: eteisvärinä, f-aalto, karkea eteisvärinä, sileä eteisvärinä