Yrityksen menestystekijät : Helsingin pörssiyhtiöiden johdon osakeomistuksen, hallituksen lukumärän sekä yrityksen koon vaikutus yrityksen menestykseen - Mattila, Niina (My University, 2024)
Yritysten johdon omistukset ja niissä tapahtuvat muutokset ovat sijoittajien ja yritysten muiden sidosryhmien jatkuvan kiinnostuksen kohteena. Erityisesti merkittävät muutokset omistuksissa keräävät huomiota ja markkinoilla niillä tulkitaan usein olevan signaalivaikutuksia. Omistajien kannalta onkin tärkeä kysymys, että kannattaako johdolle tarjota osakepohjaisia kannustimia. Agenttiteoriaan pohjautuen johdon omistuksella pyritään yhdistämään johdon ja yrityksen omistajien intressit. Näin ollen tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimii agenttiteoria sekä tätä teoriaa haastava stewardship-teoria. Aikaisemmat tutkimukset ovat löytäneet ristiriitaisia vaikutuksia johdon osakeomistuksen ja yrityksen menestymisen välillä. Tämän tutkielman tarkoituksena on laajentaa aiempien tutkimusten maantieteellistä kattavuutta sekä selvittää aiemmissa tutkimuksissa esiin noussut ristiriita siitä, että onko johdon omistuksen ja yrityksen menestyksen välillä merkittävää suhdetta. Tutkielman empiirinen osio koostuu Helsingin pörssin 50 suurimman yhtiön tiedoista. Tutkimusaineisto on kerätty vuosilta 2017–2022. Tutkimuksen keskeisessä asemassa on yrityksen menestyminen, jota tutkitaan kokonaispääoman tuottoprosentin avulla. Selittävinä sekä kontrolloivina muuttujina tutkimuksessa käytetään johdon euromääräistä osakeomistusta, hallituksen jäsenten lukumäärää sekä markkina-arvoa yrityksen koon mittarina. Tutkimus toteutettiin lineaarista regressioanalyysia käyttäen. Empiirisen tutkimuksen tulokset osoittavat positiivisen, mutta erittäin heikon korrelaation johdon osakeomistuksen ja yrityksen menestymisen välillä. Monen aiemman tutkimuksen tapaan, yrityksen koko vaikuttaa positiivisesti sen menestykseen. Hallituksen jäsenten lukumäärällä ja yrityksen menestymisen välillä on puolestaan negatiivinen suhde.
Keywords: johdon omistus, yrityksen menestyminen, agenttiteoria, stewardship-teoria, corporate governance