Neiti Etsivä nuorten tyttöjen roolimallina - Hautala, Malla (My University, 2024)
Tässä tutkimuksessa tutkin Neiti Etsivä -kirjojen päähenkilöä Paula Drew’ta nuorten tyttöjen roolimallina. Samalla keskityn myös tarinoissa esiintyviin sivuhenkilöihin ja heidän kuvauksiinsa Paula Drew’sta. Tutkimuksessani metodeinani toimivat hahmoanalyysi ja lähiluku. Teen hahmoanalyysin Paula Drew’n hahmosta kolmen aineistonani toimivan kirjan avulla. Hahmoanalyysissäni käytän apunani lähilukua ja itse tekemääni teemalistaa. Teemalistaani kuuluu kolmea kysymystä, joita seuraten luin aineistoani ja tein siitä muistiinpanoja. Hahmoanalyysiä käyttäen selvitän myös päähenkilön ja kahden sivuhenkilön hahmotyypin. Työssäni selitän tarkemmin Neiti Etsivä -kirjojen taustaa. Kerron kirjojen taustalla olevasta yrityksestä ja lyhyesti sen ongelmista. Paneudun myös Neiti Etsivä -kirjojen ongelmalliseen puoleen, eli rasismiin, mainitsemattomiin etuoikeuksiin ja kehon kommentointiin. Avaan työssäni myös tyttökirjallisuuden käsitettä tarkemmin. Kerron sen alkuvaiheista ja teemoista. Kerron myös näkemykseni Neiti Etsivä -kirjoista osana tyttökirjallisuutta. Tutkimukseni aiheesta löytyi hyvin aikaisempaa tutkimusta. Valitsin tutkimukseni avuksi kaksi tutkimusartikkelia, jotka käsittelevät samaa aihetta kuin oma tutkimukseni. Tutkimuksessani tein hahmoanalyysin ensin ja sen jälkeen aloin vertaamaan sen tuloksia tutkimuskirjallisuuteen. Vertauksessa huomasi tuloksien samankaltaisuuden.
Keywords: Neiti Etsivä, roolimalli, hahmoanalyysi, lähiluku, tyttökirjallisuus