Kokonaisen käsityöprosessin toteutuminen minimopon rakennusprojektin aikana - Mantila, Heikki; Seppänen, Roope (My University, 2024)
Tutkielmassamme tutkimme kokonaista käsityöprosessia ja miten se toteutuu omassa käsityöprojektissamme, jonka aikana rakensimme minimopon. Olemme jakaneet kokonaisen käsityöprosessin neljään eri vaiheeseen, jotka ovat: ideointi, suunnittelu, valmistus ja arviointi. Kokonaisen käsityön jako on tehty Opetushallituksen esittelemällä tavalla. Tutkimus toteutettiin autoetnografista tutkimusmenetelmää käyttäen. Projektin dokumentointi toteutettiin päiväkirjan muodossa. Päiväkirjaan lisäsimme valokuvia, videoita ja omaa pohdintaa kirjallisesti. Tätä päiväkirjaa käytimme tutkimusaineistona. Tutkielmassamme esittelemme aluksi teoriaa moottoripyöristä ja minimopoista sekä niihin liittyvistä käsitteistä. Teoriatausta esittelee projektimme kannalta keskeisimmät moottoripyörän osat, joilla oli suurin merkitys valmistettavan laitteen onnistumisen kannalta. Esittelemme teoriataustassa myös tutkielmalle tärkeitä tutkimusmetodeja ja -käsitteitä, kuten käsityö ja käsityötuote, tuotesuunnittelu ja itseoppiminen. Tutkielmassa esittelemme rakentamamme minimopon ideointia, suunnittelua, valmistusta ja arviointia. Suunnittelun toteutimme ideoinnista valmiiseen tekniseen piirustukseen, jonka toteutimme Tinkercad-sovelluksella. Suunnitelmamme pohjautuu ideointivaiheessa tehtyihin rajauksiin, joita ovat esimerkiksi renkaiden koko. Kuvaamme minimopon valmistusta tutkielmassa yksityiskohtaisesti, rakennusprosessin aikana otettuja valokuvia kuvauksen tukena käyttäen. Rakentamisprosessin jälkeen toteamme teoriataustaan ja kokoamaamme aineistoon viitaten tutkimuksen tulokset. Arviointia toteutimme käsityöprojektin aikana itse- ja vertaisarviointina, ja saimme myös palautetta opiskelijakollegoilta sekä yliopiston henkilökunnalta. Kokemuksiemme perusteella voimme todeta kokonaisen käsityöprosessin toteutuvan jokaisella neljällä kokonaisen käsityöprosessin osa-alueella. Projektimme tuki omaa käsityöharrastuneisuuttamme ja siten paransi myös omia käsityötaitojamme. Koimme projektin mieluisana, sillä projektin aikana saimme paljon onnistumisen kokemuksia, jotka motivoivat meitä kehittämään omaa käsityöharrastuneisuuttamme.
Keywords: autoetnografia, kokonainen käsityöprosessi, käsityö, minimopo, mopo