Onko toimintojen kotiuttaminen hyödyllistä vai ei? : Ulkoistettuna palveluna hankitun maksullisen lisäturvan kustannushyötyanalyyttisen edullisuuden määrittäminen. - Luoma, Matias (My University, 2021)
Yritykset ovat perinteisesti ulkoistaneet tiettyjä toimintojaan toisten yritysten hallintaan. Ulkoistamisella tavoiteltavia yleisimpiä hyötyjä ovat muun muassa kustannusten karsiminen, yrityksen omaan ydinosaamiseen keskittyminen tai organisaation osaamisen parantuminen. Aina nämä hyödyt eivät kuitenkaan realisoidu, vaan esimerkiksi ulkoistetun tuotteen tai palvelun laatu heikkenee tai kustannukset eivät laske odotusten mukaisesti. Myös laajemmat muutokset markkinoilla ja kuluttajien preferensseissä voivat heikentää ulkoistamisen kannattavuutta. Ulkoistamisesta johtuvat haasteet ja ongelmat ovat lisänneet kiinnostusta toimintojen kotiuttamista kohtaan. Kotiuttaminen on käänteinen toiminto ulkoistamiselle ja yhä useampi yritys pyrkii uusien ulkoistamispäätösten sijaan kotiuttamaan aiemmin ulkoistettuja toimintojaan. Olisiko esimerkiksi maksullisten lisäturvien tuottaminen itse järkevämpää kuin palvelun hankkiminen ulkopuoliselta palvelun tarjoamiseen erikoistuneelta yritykseltä? Maksulliset lisäturvat ovat osoittautuneet myyjän kannalta taloudellisesti kannattaviksi lisämyyntituotteiksi, joiden tuotot ylittävät usein jopa yrityksen varsinaisen ydintuotteen tuotot. Tällaisten vakuutusten omaisten tuoteturvien kysyntä markkinoilla on lisääntynyt, koska yhä useammalla yrityksellä on tarjota tällaista palvelua, minkä takia myös kuluttajat osaavat niitä vaatia. Kuluttajan kannalta lisäturvan tarkoituksena on suojata kuluttajaa juuri hankitun tuotteen mahdolliselta rikkoutumiselta. Tässä tutkimuksessa käsitellään käytettyjen autojen kauppaan erikoistunutta yritystä, josta käytetään pseudonyymiä Luottokaara Oy. Käytettyihin autoihin saatavat maksulliset lisäturvat mahdollistavat auton rikkoutuessa kuluttajalle todennäköisesti alhaisemmat tuotteen korjauskulut kuin mitä asiakas joutuisi kuluttajasuojan tuotevirhevastuun mukaan maksamaan. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko tutkielman kohdeyrityksen kustannushyötyanalyyttisesti tarkastelemalla edullista tuottaa aiemmin ulkoistettuna palveluna hankittua maksullista lisäturvaa itse. Tämän vuoksi tutkimuksessa määritellään, mitkä tekijät vaikuttavat eri vaihtoehtojen edullisuuteen. Kahden vaihtoehtoisen liiketoimintamallin vertailua varten laaditaan päätösmatriisi, jossa vaihtoehtojen edullisuuteen vaikuttavia, niin rahamääräisiä kuin ei-rahamääräisiäkin, tekijöitä voidaan arvottaa ja vertailla keskenään. Laaditun päätösmatriisin on tarkoitus toimia kohdeyrityksen päätöksenteon tukena ja luoda helposti muokattava malli, jota voidaan hyödyntää myös yleisemmin yritysten päätöksentekotilanteiden tukena. Kohdeyrityksen kannalta tärkeimmän edullisuuteen vaikuttavat tekijät ovat todellinen tulosvaikutus, resurssien riittävyys, ajankäyttö ja helppous sekä erilaiset riskit.
Keywords: ulkoistaminen, kotiuttaminen, maksulliset lisäturvat, päätösmatriisi