Opioidien tarvetta vähentävät kivunhoitomenetelmät paksu- ja peräsuolen syövän leikkauksen jälkeen - kirjallisuuskatsaus - Pajala, Iiro (My University, 2022)
Leikkauksen jälkeinen akuutti kipu on saanut runsaasti huomiota viimeisen 30 vuoden aikana, mutta on tästä huolimatta edelleen merkittävä lääketieteellinen haaste. Huonosti hoidettu kipu hidastaa kuntoutumista ja sairaalasta kotiutumista sekä lisää kustannuksia. Enhanced recovery after surgery (ERAS) -protokollan käyttöönotto on parantanut potilaiden kuntoutumista suurista leikkauksista huomattavasti. Viimeisten vuosien edistykset kivunhoidossa ovat tuoneet mukanaan uusia puudutustekniikoita hyväksi vaihtoehdoksi epiduraalipuudutukselle. Myös uusia lupaavia kivun hoitoon tarkoitettuja lääkevalmisteita on kehitteillä. Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on selvittää viimeaikaisin tutkimustieto kivunhoitomenetelmistä, joilla voidaan vähentää opioidien tarvetta paksu- ja peräsuolen syövän (kolorektaalisyövän) leikkauksen jälkeisessä kivunhoidossa. Työ toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, ja kirjallisuuskatsauksen aineisto kerättiin PubMed-tietokannasta. Aineiston haku pyrittiin rajaamaan otsikon mukaisesti paksu- ja peräsuolen syövän leikkauksen jälkeistä kivunhoitoa käsitteleviin tutkimuksiin, mutta rajallisen saatavuuden vuoksi aineistoksi valittiin laajemmin myös muita kolorektaalikirurgian indikaatioita käsitteleviä julkaisuja. Katsaukseen valikoitui yhteensä 39 julkaisua. Opioidien leikkauksen jälkeistä tarvetta on mahdollista vähentää tehokkaasti usealla eri menetelmällä. Viime vuosina enemmän huomiota saaneet regionaaliset puudutukset ovat lupaavia kivunhoitomenetelmiä, jotka voivat jopa korvata epiduraalipuudutuksen etenkin laparoskooppisissa paksu- ja peräsuolen syövän leikkauksissa. Deksemedetomidiini ja VVZ-149 ovat mielenkiintoisia uusia tulokkaita leikkauksen jälkeisessä kivunhoidossa. Tulokset niiden tehosta ovat myös lupaavia, mutta kliinisen hyödyn vahvistamiseksi tarvitaan lisää tutkimusta. Leikkauksen jälkeistä potilastyytyväisyyttä, kuntoutusta ja kustannuksia ajatellen kivunhoidon tutkiminen ja kehittäminen on tärkeää tulevaisuudessakin.
Keywords: paksu- ja peräsuolen syöpä, postoperatiivinen, kivunhoito, opioidit