Alkoholittomien oluiden aistinvaraiset laatutekijät - Rysä, Tuomas (My University, 2025)
Alkoholittomien oluiden kulutus on ympäri maailman jatkuvassa nousussa. Alkoholin välttäminen on yhä suositumpaa, ja moni haluaa välttää alkoholista syntyviä haittavaikutuksia. Alkoholittomien oluiden suurin ongelma on niiden aistinvarainen laatu, joka tyypillisesti on huomattavasti latteampi kuin tavallisen alkoholillisen version. Lopputyön tarkoituksena on tutkia kaupallisten suomalaisten panimoiden ja kansainvälisten panimoiden alkoholittomien oluiden aistinvaraista laatua ja ominaisuuksia. Haihtuvia aromiyhdisteitä analysoitiin GC-O:n (kaasukromatografi-olfaktometri) avulla. Maku- ja hajuominaisuuksia tutkittiin koulutetun raadin ja kuluttajaraadin avulla. Tulosten perusteella alkoholittomista oluista löytyi selkeitä eroavaisuuksia, niin oluttyyppien sisällä kuin niiden välillä GC-O:n, koulutetun raadin ja kuluttajaraadin arvioinneissa. Miellyttävimmät näytteet olivat alkoholittomia lageroluita, jotka olivat ominaisuuksiltaan raikkaita, hedelmäisiä ja sitruksisia. Vähiten miellyttäviksi arvioitiin Indian Pale Ale (IPA) -tyyliset kitkerät ja happamat oluet.
Keywords: alkoholiton, olut, aistinvarainen